24. juuni 2011 kell 10:52

EL ülemkogu andis rohelise tee Horvaatiale

Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid kiitsid Brüsselis toimuval ülemkogul heaks Horvaatia liitumise euroliiduga.

Liitumisläbirääkimised lõpetatakse juba juunikuus ning liitumisleping on plaanis alla kirjutada veel sel aastal. Ühtlasi lepiti kokku kontrollmehhanismis, mis jälgib kuni liitumiseni, kuidas Horvaatia täidab antud lubadusi, seda näiteks põhiõiguste tagamisel ja justiitsreformi läbiviimisel.

4,4 miljonilise elanikkonnaga Horvaatiast peaks saama Euroopa Liidu 28. liikmeriik juulis 2013. Liitumisläbirääkimised algasid aastal 2005.

Euroopa Komisjon teatas juba kaks nädalat tagasi, et Horvaatia on täitnud kõik liitumistingimused ning andis valitsusjuhtidele soovituse riik vastu võtta. Horvaatia peab korraldama nüüd ka sellekohase rahvahääletuse.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum