1. september 2011 kell 7:13

IMF ja eurotsoon tülis

Rahvusvaheline Valuutafondi juhtkond on tekitanud ägeda vaidluse eurotsooni juhtidega, levitades fondi poolt tehtud arvutusi, mis näitavad tõsiseid ohte Euroopa pankade bilanssides hätta sattunud riikide võlakirjade tõttu.

Kolmapäeval IMFi juhatuse poolt arutluse all olnud analüüsi on tugevalt kritiseerinud Euroopa Keskpank ja eurotsooni liikmesriikide valitsused, kelle sõnul on analüüs poolik ja eksitav, kirjutab tänane Financial Times.

IMF kasutas enda analüüsis maksejõuetuse vastu kindlustamise hindasid arvutamaks kolme - Iirimaa, Portugal, Kreeka - IMFi abi saavate riikide ja lisaks Itaalia, Hispaania ja Belgia võlakirjade turuväärtuse hindamiseks.

Kuigi IMFi analüüs võidakse üle vaadata, sõnasid kaks ametnikku ühe analüüsi põhjal, et riikide võlakirjade märkimine turule tooks kaasa Euroopa pankade põhikapitali vähenemise 200 miljardi euro võrra ehk keskmiselt 10-12%.

Mõju võib oluliselt suureneda, isegi kahekordistuda, kui tekib n-ö doominoefekt sellest, et Euroopa pangad hoiavad varasid ka teistes pankades.

Euroopa Keskpanga ja eurotsooni valitsuste esindajad on sellised prognoosid tagasi lükanud.

Hispaania rahandusminister Elena Salgado ütles FT-le, et fond on eksinud sellega, et vaatab ainult potentsiaalsete kaotuste suunas, võtmata arvesse pankade hoitavaid Saksamaa võlakirju, mille hinnad on tõusnud.

"IMFi visioon on vildakas," ütles Salgado. "Nad näevad vaid debati halba poolt."

Analüüsi viimane versioon avalikustatakse kolme nädala jooksul enne IMFI iga-aastast koosolekut ning võib minna ülevaatamisele sõltuvalt fondi juhtkonna ja töötajate vahelisest arutelust. Fondi juhtkonnast kolmandiku moodustavad Euroopa riikide esindajad.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum