• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ei verd ega pisaraid ehk igavad valimised

  Presidenti ei ole küll keskpangale veel valitud, aga on tõenäoline, et musta hobust enam lavale ei tule ning uueks presidendiks saab Hansson või Sutt.
  Eelmised keskpanga presidendi valimised toimusid ka ilma skandaalideta, kuid siis oli nende valimiste probleem debati puudumine. Lipstok oli n-ö mugavuspresident, kelle aitas ametisse kuulumine õigesse erakonda.
  Seekord on keskpangale uue juhi valimisel välditud skandaale, aga mis veelgi olulisem, keskpanga presidendi ametisse soovis kolm tugevat kandidaati. Neist on sõelale jäänud kaks, mis tähendab, et keskpanga nõukogul on jäänud ainult head valikud.
  Ma loodan, et üks kandidaatidest saab ka järgmisel nädalal välja valitud. Tugev ja ladusalt toimunud konkurss juba iseenesest tõstab Eesti Panga mainet.
  Eeskujuks ka teistele. Skandaalideta valimised on omamoodi tunnustus Eesti Panga nõukogule. Nõukogu asus pangale uut presidenti otsima piisava varuga ehk vähemalt aasta enne seda, kui praeguse presidendi Andres Lipstoki ametiaeg saab ümber.
  Seda eeskuju tasub järgida ka teiste oluliste tippametnike määramisel. Nii võetakse maha spekulatsioonid, mis paratamatult hakkavad selliste ametivahetuste puhul ringlema.
  Eesti Panka on kritiseeritud, et tegemist on mõnusat elu nautiva seltskonnaga, kes istuvad kuskil eebenipuust tornis ja aeg-ajalt viibutavad pööbli suunas näppu. Midagi nendest aga ei sõltu ja avalikkus ei paneks tähelegi, kui ühel hommikul ärgates meil Eesti Panka enam ei oleks.
  Jaan Männik on Eesti Panga nõukogu juhtides üritanud seda eelarvamust murda ja toonitanud järjekindlalt, et keskpank peab olema senisest avatum. Vähemalt Eesti Pangale uue presidendi valimine on toimunud avatult ning keskpank on olnud ise huvitatud, et kandidaadid saaksid meedias sõna ning Eesti Pank oleks pidevalt pildil.
  Minu arvates on keskpanga presidendi valimiste suurimaks võitjaks nõukogu esimees Jaan Männik. Võimalik, et Männiku jäärapäisus ja sihikindlus on valmistanud tema nõukogu esimehe ametisse määranud poliitikutele pettumuse ja praegu teeksid nad teistsuguse otsuse, kuid keskpangale on Männiku tegevus tulnud kasuks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Siim Tammer: hunt börsinahas – miks börsitehinguid iseendaga tasub vältida
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Goldman Sachsi tulemused panid aktsia tõusma
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
55 miljonit elektrihindade korvamise kavast läheks ettevõtetele
Valitsuskoalitsiooni otsus elektri hinnatõusu korvata on segu ettevõtluse ja kodumajapidamiste subsiidiumitest, ettevõtetele läheb projektist tõenäoliselt ligikaudu 55 miljonit eurot.
Valitsuskoalitsiooni otsus elektri hinnatõusu korvata on segu ettevõtluse ja kodumajapidamiste subsiidiumitest, ettevõtetele läheb projektist tõenäoliselt ligikaudu 55 miljonit eurot.