11. oktoober 2011 kell 12:00

Troika Kreeka missiooni kriitiline lõpp

Euroopa Liidu ja IMFi kontrolörid leidsid Kreeka reformipüüdluste osas palju vajakajäämisi. Lõppraport sisaldab "palju kollaseid kaarte".

Troika raportist sõltub, kas Kreeka saab järgmise 8 miljardi eurose abimakse või mitte. Valitsus on öelnud, et raha jätkub veel kuni novembri keskpaigani. „Troika näitab õrnalt rohelist ja palju kollaseid kaarte,“ kirjutas ajaleht Ta Nea. Ajalehe Kathimerini andmetel jõudsid kontrollijad järeldusele, et Kreeka ei suuda aasta lõpuks seatud 7,6protsendilist eelarve defitsiiti. Selle asemel tuleb arvestada 9 protsendiga SKPst. Ühe „kollase kaardi“ said kreeklased ka liiga aeglaselt edeneva riigiaparaadi kahandamise eest. Koondamised ei toimu piisavalt kiiresti, ka erastamisel ei ole märgatavat edu näha.

Esialgu pole teada, millised saavad olema troika raporti tagajärjed. Üha enam on juttu sellest, kui mõttekas Kreeka päästmine üldse enam on ja millises ulatuses võlad restruktureeritakse. Eurogrupi juht Jean-Claude Juncker ütles eile Austria telekanalile ORF, et kustutavate võlgade protsent võib olla üle 60. Kreeka pankrotti tuleb Junckeri sõnul aga „iga hinna eest vältida“.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum