Anne Oja • 12. oktoober 2011 kell 17:05

Balti põllumehed protestisid Brüsselis libareformi vastu

Balti põllumajandustootjad avaldasid täna Brüsselis Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi ees meelt ebaõiglase Euroopa Ühtse Põllumajanduspoliitika reformi plaani vastu, edastas Eesti eurosaadik Siiri Oviir.

Reformi plaan  seab ebavõrdsesse olukorda teiste seas nii Eesti, Läti kui ka Leedu põllumehed, lisas piketti oma silmaga vaatamas käinud Oviir. Tema sõnul on vastuvõetamatu, et Ühtse Põllumajanduspoliitika reformi raames plaanitakse jätkata aastani 2028 ebaühtlaste otsetoetuste maksmist. Baltimaade põllumehed on Euroopa Liidus madalaimate toetuste saajad.

"Euroopa Liidus, kus eksisteerib ühtne turg, ei tohi olla topeltstandardeid mis moonutavad turgu ja annavad konkurentsieelise tugevamatele. Lääne-Euroopa riikide argument, et nemad maksavad ELi eelarvesse rohkem ning peavad ka rohkem saama ei ole tõsiseltvõetav, kuna neil on piiranguteta ligipääs Baltimaade turgudele ning seal suurte otsetoetuste tõttu eelis kohalike põllumajandustootjate ees," kommenteeris Oviir.

Paralleelselt meeleavaldusega toimus ka Baltimaadest valitud Euroopa Parlamendi saadikute ühisarutelu, kus valmistati ette deklaratsioon, mis juhib tähelepanu Balti riikide põllumeeste ebavõrdsele kohtlemisele ning nõuab Euroopa Liidu solidaarsuspõhimõttest kinnipidamist ka tegelikus elus.

"Eesti on Euroopa Liidu liikmesriigina alati kinni pidanud vastastikustest lepingutest, seistes ühtse Euroopa eest, seda sama eeldame nüüd ka meie oma partneritelt," märkis Oviir ning lisas, et ei pea ligi poolt ELi eelarvest neelavaid põllumajandusdotatsioone üldse õigeks, kuid toetuste olemasolul tuleks raha jagada võrsetel alustel.

Hetkel kuum