12. oktoober 2011 kell 12:44

Suurbritannia tööpuudus viimase 15 aasta kõrgeim

Suurbritannia töötuse määr tõusis augustis 8,1 protsendini ehk viimase 15 aasta kõrgeimale tasemele.

Kohaliku statistikaameti teatel on Suurbritannias 2,57 miljonit töötut, mis on suurim arv alates aastast 1994. Septembris kerkis töötute arv 17 500 võrra ehk viis protsenti. Eriti suur oli kasv noorte tööpuuduse osas, mis kasvas augusti lõpuks 21,3 protsendile. See tähendab, et tööta on 991 000 noort.

Suurbritannia rahandusminister George Osborne plaanib kõrgele tööpuudusele vaatamata jätkata karmi säästupoliitikat isegi kui majanduse taastumismärgid peaksid halvenema.

"See on selgelt halb uudis Suurbritanniale," kommenteeris töötuse numbreid Bloomberg TV-le Goldman Sachsi esimees Jim O’Neill. "Kui mina oleksin poliitik, oleksin pisut mures," lisas ta.

Opositsioonilise tööpartei pressiesindaja Liam Byrne'i sõnul on sellised töötuse numbrid selge etteheide valitsusele ning "selge tõendus, et valitsuse kärpeotsused on läinud liiga kiiresti liiga kaugele ning need ei toimi".

Suurbritannia majandus läinud aasta jooksul praktiliselt ei kasvanud, samas kui inflatsiooni kiirenemine ja aeglane palkade kasv koormasid eramajapidamiste eelarveid. Kui palgad kasvasid augustis 1,8 protsenti, siis juulis oli see protsent veel 2,1. Tarbijahinnad kerkisid seevastu augustis 4,5 protsenti.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum