18. oktoober 2011 kell 10:06

Portugallastel kärbetest mõõt täis

Portugali ametiühinguliidud plaanivad novembri alguses üldstreiki valitsuse üha karmimate kärbete vastu.

„Valitsus valiti selleks, et tuua riik kriisist välja. Aga need meetmed ei anna midagi. Vastupidi: kärbetega teravdab valitsus sotsiaalseid konflikte veelgi,“  ütles Euronewsile ametiühinguliidu UGT juht.

Portugali valitsus kuulutas eile välja uued kärped 2012. aasta eelarves. Ametnike palka kärbitakse 20%, neilt võetakse ära jõulude ajal ja suvel boonusena makstud kaks lisapalka ning lisaks tõstetakse riigis käibemaksu. Peale selle lubatakse erafirmadel pikendada töötaja tööpäeva 30 minuti võrra lisatasu maksmata – see peaks tõstma tootlikkust ja muutma tööaja kasutamist paindlikumaks. 

Portugali rahandusminister Vitor Gaspar ütles, et riik on viimase 30 aasta sügavaimas retsessioonis ning majanduslangus sel ja tuleval aastal on kokku 5%. Ka tööpuudus tõusvat uuel aastal rekordilise 13,4 protsendini. Lisakärped ja maksutõus on Gaspari sõnul vältimatud, et täita ELi ja IMFiga sõlmitud kokkulepped 78 miljardi euro suuruse abilaenu saamiseks.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum