Indrek Kald • 24. oktoober 2011 kell 15:01

Ansip: koolide arvu vähendamine tõstaks õpetajate palka 30%

Kui Eestis jääks 220 gümnaasiumi asemel alles 54–100 gümnaasiumit, siis selle korrastamise tagajärjel võiks õpetajate palk tõusta 30%, ütles peaminister Andrus Ansip.

Kui õpetajate arvu oleks hoitud vastavuses õpilaste arvuga, siis oleksid praegu õpetajate palgad 50% kõrgemad, lisas ta. Ansip toonitas, et koolireformi ning koolivõrgu korrastamist läheb hädasti vaja ja alustada tuleks gümnaasiumidest.

"Kui gümnaasiumivõrk korrastada ja Eestis jääks 220 gümnaasiumi asemel alles 54–100 gümnaasiumit, siis selle korrastamise tagajärjel võiks õpetajate palk tõusta 30%," kinnitas peaminister.

Ta lisas, et haridusministeerium on alustanud ettepanekute väljatöötamist koolivõrgu korrastamiseks, mille üheks eesmärgiks on kõrvuti hariduse kvaliteedi kasvatamisega ka õpetajatele väärilise palga maksmise tagamine.

Koolivõrgu korrastamine saab aga sündida vaid ministeeriumi, kohalike omavalitsuste ja teiste osapoolte konstruktiivses koostöös, märkis ta. "Loodan, et vajadust koolivõrgu korrastamise järele tunnetavad ka õpetajad," sõnas Ansip.

Peaminister möönis, et lähtuvalt riigieelarve võimalustest pole 2012. aasta riigieelarves avaliku sektori tegevuskulude kasvu ette nähtud. Tema sõnul jäävad seoses sellega ka valitsuse määrusega kehtestatavad õpetajate töötasu alammäärad endisteks. "See ei tähenda, et õpetajate palk ei võiks kasvada, seda nii statistilise keskmisena kui ka üksikutel õpetajatel eraldi võetuna. See palgatõus on võimalik saavutada koolivõrku optimeerides," selgitas ta.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Aadu Must avaldas imestust Ansipi loogika üle, et õpetajate palku saab tõsta osasid neist lahti lastes. Peaminister märkis, et koolivõrgu ümberkorraldamisel on paratamatu, kui õpetajaid üle jääb, selgitas ta. "Veelgi enam, nii lahendame tema arvates õpetajate kõrge keskmise vanuse probleemi," lisas Must.

"On ääretult kurb, kui valitsus saadab õpetajatele sõnumi: paljud teist on töötanud entusiasmist, kuid nüüd saadame selle entusiastide põlvkonna pensionile," märkis Must.

Tema sõnul nõuab riigi jätkusuutlik areng seda, et haridusele tuleb pöörata rohkem tähelepanu ning eraldada rohkem raha. "Ma ikka ja jälle kordan, et ainult Eesti rahva hariduseusk, on meie olemasolu taganud," kinnitas ta.

Andrus Ansip vastas täna keskerakondlastest riigikogu liikmete 19. septembril esitatud arupärimisele  õpetajate palkade kohta.

Hetkel kuum