Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ansip: koolide arvu vähendamine tõstaks õpetajate palka 30%

  Kui Eestis jääks 220 gümnaasiumi asemel alles 54–100 gümnaasiumit, siis selle korrastamise tagajärjel võiks õpetajate palk tõusta 30%, ütles peaminister Andrus Ansip.

  Kui õpetajate arvu oleks hoitud vastavuses õpilaste arvuga, siis oleksid praegu õpetajate palgad 50% kõrgemad, lisas ta. Ansip toonitas, et koolireformi ning koolivõrgu korrastamist läheb hädasti vaja ja alustada tuleks gümnaasiumidest.
  "Kui gümnaasiumivõrk korrastada ja Eestis jääks 220 gümnaasiumi asemel alles 54–100 gümnaasiumit, siis selle korrastamise tagajärjel võiks õpetajate palk tõusta 30%," kinnitas peaminister.
  Ta lisas, et haridusministeerium on alustanud ettepanekute väljatöötamist koolivõrgu korrastamiseks, mille üheks eesmärgiks on kõrvuti hariduse kvaliteedi kasvatamisega ka õpetajatele väärilise palga maksmise tagamine.
  Koolivõrgu korrastamine saab aga sündida vaid ministeeriumi, kohalike omavalitsuste ja teiste osapoolte konstruktiivses koostöös, märkis ta. "Loodan, et vajadust koolivõrgu korrastamise järele tunnetavad ka õpetajad," sõnas Ansip.
  Peaminister möönis, et lähtuvalt riigieelarve võimalustest pole 2012. aasta riigieelarves avaliku sektori tegevuskulude kasvu ette nähtud. Tema sõnul jäävad seoses sellega ka valitsuse määrusega kehtestatavad õpetajate töötasu alammäärad endisteks. "See ei tähenda, et õpetajate palk ei võiks kasvada, seda nii statistilise keskmisena kui ka üksikutel õpetajatel eraldi võetuna. See palgatõus on võimalik saavutada koolivõrku optimeerides," selgitas ta.
  Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Aadu Must avaldas imestust Ansipi loogika üle, et õpetajate palku saab tõsta osasid neist lahti lastes. Peaminister märkis, et koolivõrgu ümberkorraldamisel on paratamatu, kui õpetajaid üle jääb, selgitas ta. "Veelgi enam, nii lahendame tema arvates õpetajate kõrge keskmise vanuse probleemi," lisas Must.
  "On ääretult kurb, kui valitsus saadab õpetajatele sõnumi: paljud teist on töötanud entusiasmist, kuid nüüd saadame selle entusiastide põlvkonna pensionile," märkis Must.
  Tema sõnul nõuab riigi jätkusuutlik areng seda, et haridusele tuleb pöörata rohkem tähelepanu ning eraldada rohkem raha. "Ma ikka ja jälle kordan, et ainult Eesti rahva hariduseusk, on meie olemasolu taganud," kinnitas ta.
  Andrus Ansip vastas täna keskerakondlastest riigikogu liikmete 19. septembril esitatud arupärimisele  õpetajate palkade kohta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Fortum saab Uniperi tõttu 6 miljardit kahjumit
Saksamaa valitsus ja Soome firma Fortum sõlmisid septembris lepingu, mille kohaselt ostab Saksamaa Uniperi ära 0,5 miljardi euroga.
Saksamaa valitsus ja Soome firma Fortum sõlmisid septembris lepingu, mille kohaselt ostab Saksamaa Uniperi ära 0,5 miljardi euroga.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Päikesepaneelide paigaldamine katusele
Eestis on üha enam hakatud paigaldama päikesepaneele ja ehitama terveid päikseelektrijaamu. Rohepööre, pandeemialainete ajal alanud ja geopoliitilise olukorra tõttu üha kallinevad elektrihinnad on muutnud päikesepaneelid üha populaarsemaks.
Eestis on üha enam hakatud paigaldama päikesepaneele ja ehitama terveid päikseelektrijaamu. Rohepööre, pandeemialainete ajal alanud ja geopoliitilise olukorra tõttu üha kallinevad elektrihinnad on muutnud päikesepaneelid üha populaarsemaks.

Olulisemad lood

Euroopa Liit leppis kokku nafta hinna ülempiiris ja uutes sanktsioonides
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.