• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööstusõlide eesmärk - pikaajaline ja eluaegne määrimine

  Kuna õli ei ole taastuv tooraine, püütakse määrdeainete tööiga oluliselt pikendada. Seejuures on sageli propageeritav "eluaegne määrimine" suhteline ja vaadeldav sõltuvalt kasutusjuhust.
  Mis puutub aga pikaajalisse määrimisse, liigub trend eeskätt sünteetiliste määrdeainete suunas. Õlid, millele on lisatud ülitõhusad oksüdatsiooniinhibiitorid, saavutavad järjest pikema tööea. Kõrge jõudlusega tööstustransmissiooniõlide kasutusiga ulatub juba kohati 10 aastani. Samas suureneb õlides ja määretes aja jooksul kulumisproduktide ja muude saasteainete sisaldus. Seetõttu kuuluvad määrdeainete järelevalve ja hooldusmeetmed kohustuslikku programmi. Täis- ja möödavoolusüsteemi filtrid muutuvad üha peenemaks, analüüsid kohapeal ja laboris hädavajalikuks.
  Efektiivsem energiakasutus. Määrdeaine ei avalda mõju mitte ainult mootorite ja masinaosade kulumisele ja tööeale, vaid ka energia efektiivsele kasutusele. Juba aastaid on kergvoolavad mootoriõlid vähendanud kütusekulu. Mootoriõlide arenduses kasutatakse seda potentsiaali tulevikus veelgi paremini ära. Üha kriitilisemalt vaadeldakse ka tööstusmäärdeainete mõju masinate kasutegurile ja efektiivsusele. Energia kokkuhoid on juba praegu paljudele kaasaegsete õlide ja määrete pakkujatele tähtis müügiargument.
  Iseäranis tööstuses on näiteks võimalik spetsiaalse hüdro- või transmissiooniõliga hoida kokku tuhandeid eurosid. Innovaatilised hüdroõlid, millel on suhteliselt stabiilne viskoossus sõltumata ümbritsevast temperatuurist, aitavad suurendada hüdrosüsteemi kasutegurit. Konkreetselt tähendab see parimat hüdrojõudu täiskoormusel, süsteemi täpsemat reageerimist ning eelkõige energiakulu vähenemist. Efektiivse energiakasutuse teema pakub suurt huvi ka reduktorite määrimisel.
  Kasvavad nõuded keskkonnasäästlikkusele. See teema puudutab peamiselt hüdroõlisid. Nad peavad toime tulema arvukate väljakutsetega. Biohüdroõlid peavad olema järjest pikema tööeaga, et vähendada materjali- ja hoolduskulusid. Ühtlasi oodatakse neilt rõhu optimaalset ülekannet. Seejuures on just sööbimisvastaste (EP) manuste toimemehhanism taimeõlides teadus omaette.
  Määrdeained, mis teevad tehnilised lahendused üleüldse võimalikuks. Alternatiivsed konstruktsioonimaterjalid, kaasaegsed metallitööpingid või tahmafiltriga ehitusmasinad - need on vaid mõned paljudest tehnilistest lahendustest, mis juba praegu töötavad ainult tänu spetsiaalselt arendatud määrdeainetele või metallitöötlusõlidele.
  Keraamilistele masinaosadele ei sobi näiteks tavalised õlid ja määrded. Keraamika on väga temperatuurikindel ja tunduvalt kulumiskindlam kui metallid. Keraamiliste masinaosade tootmistäpsus on suurem. Nende pinnad on siledamad ja nad nõuavad väheviskoosseid määrdeaineid. Pealegi on keraamika rabedam.
  Manustele reageerib see hoopis teisiti kui metall. Tänapäeval on juba kasutusel keraamilised kolvirõngad, veerelaagrid, hüdrosüsteemide tihendid, ventilaatori laagrid, masinaosad kompressorites ja termiliselt koormatud gaasiturbiinides.
  Metallitööpinkides kasutatakse valdavalt veega segunevate jahutus-määrdevedelike emulsioone. Selles valdkonnas liigub trend üha rohkem kuivtöötluse suunas. Seejuures asendatakse jahutus-määrdevedelik väikse koguse mineraalõlivaba sünteetilise õliga, mis kantakse täpselt doseerituna töötluskohta.
  Mootorites võimaldavad katalüsaatorid või tahmafiltrid pidada kinni järjest rangematest emissiooninormidest. Need masinaosad nõuavad aga tõrgeteta tööks uudseid Low-SAPS mootoriõlisid, mis tekitavad minimaalselt tuhasetteid ning milles on vähem väävlit ja fosforit sisaldavaid manuseid. Lühend SAPS tuleneb inglisekeelsete sõnade Sulphated Ash, Phosphorus ja Sulphur esitähtedest. Low-SAPS mootoriõli on seega õli, mis sisaldab väga väikses koguses sulfaattuhka, fosforit ja väävlit. Kuna nad tekitavad vähe tuhka, nimetatakse neid õlisid ka low ash õlideks.
  Lähitulevikus mängivad nad üha tähtsamat rolli ning mootorsõidukite ja ehitusmasinate heitgaasinormide täiendaval karmistumisel peab nende õlide koostist taas kohandama uutele nõuetele.
  Määrdeainete tõhusam järelvalve ja hooldus. Määrdeainetest on kujunenud iga masina juures tähtis konstruktsioonielement, sest järjest pikem tööiga nõuab paratamatult määrdeainete veelgi hoolikamat hooldust ja järelvalvet, kuna neist sõltub masinate ja seadmete seisukord ning tootmiskindlus. Seetõttu muutuvad tulevikus üha tähtsamaks kaasaegsed filtreerimismeetodid, seisundiseire võimalused koos sensorite ja õlianalüüsidega.
  Väärtuste loomine. Klientide suhtumine ostuprotsessi ja müügimeestesse on interneti leiutamisega pöördeliselt muutunud. Nüüd ootavad kliendid müügimehega suhtlusest uut nägemust ja eksperthinnangut, mida ei saa teistest allikatest.
  Nad hindavad just kogemust, mitte lihtsalt tooteinformatsiooni, mida nad sekundi murdosaga saavad internetist leida. Kas klient võib turgu nii põhjalikult tunda nagu ekspertki? Karta on, et mitte.
  Autor: Anna Murashina
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Nokia kasum tegi suure hüppe
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Nokia teatas kolmanda kvartali tulemustes, et on kasvatanud ärikasumit ligi 30% ning ületas tulemustega analüütikute ootuseid, vahendab Kauppalehti.
Äripäev tunnustab novembris kõige edukamaid ettevõtteid
Äripäev on juba 28 aastat koostanud Eesti ettevõtete TOP 100 pingerida ning tänavu selguvad kõige edukamad ettevõtted auhinnagalal 24. novembril Porsche Tallinna esinduses.
Äripäev on juba 28 aastat koostanud Eesti ettevõtete TOP 100 pingerida ning tänavu selguvad kõige edukamad ettevõtted auhinnagalal 24. novembril Porsche Tallinna esinduses.
Disainer Marit Ilison lõi interjööri uuele restoranile
Maakri kvartali uue ärihoone esimesel korrusel avas uksed omanäoline restoran PÄRIS, mille omanäolise, särtsakat rohelist värvi täis interjööri lõi disainer Marit Ilison.
Maakri kvartali uue ärihoone esimesel korrusel avas uksed omanäoline restoran PÄRIS, mille omanäolise, särtsakat rohelist värvi täis interjööri lõi disainer Marit Ilison.