16. november 2011 kell 14:32

Obama: Euroopa probleem on poliitilise tahte puudumine

Ühendriikide president Barack Obama ütles oma kolmapäeval peetud kõnes, et on sügavalt mures eurotsooni võlakriisi pärast, süüdistades selles eelkõige poliitilise tahte puudumist lahenduste leidmisel, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Kuigi Obama tunnustas Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy ja Saksamaa kantsleri Angela Merkeli tegevust ning Kreeka ja Itaalia püüdeid moodustada ühtset valitsust, seisneb probleem Obama sõnul Euroopas tervikuna, täpsemalt keerulises poliitilises struktuuris ja ebapiisavas tahtes võlakriisist väljuda.

Barack Obama meelest peaks kogu Euroopa üksteist hetkel toetama, tõstes Euroopa Liidu huvid üksikute riikide huvidest kõrgemale. "Kuni meil puudub kindel kava, mis saadaks turgudele signaali, et Euroopa seisab euro seljataga ja teeb selle nimel kõik, mis vaja, ei toimu ka turgudel rahunemist," ütles president.

Kolmapäeval avaldas ka Hiina keskpank muret Euroopa pärast, kirjutades oma kvartaliaruandes, et Euroopa võlakriis on hetkel globaalse majanduse kõige suurem oht.

Jaapani keskpanga juht Masaaki Shirakawa tõi aga välja, et mitmed märgid näitavad, et võlakriis on hakanud läbi erinevate kanalite, seal hulgas ka läbi  kaubanduse, kahjustama tärkava majandusega riike.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum