21. november 2011 kell 9:18

USA superkomitee kukkus erimeelsuste tõttu läbi

Septembris kokku kutsutud nn „superkomitee“, mis pidi välja töötama lahenduse võlakriisile, lõpetas oma töö tulemuseta.

Kongressi nimekatest demokraatidest ja vabariiklastest koosnev nn „superkomitee“ ehk Joint Committee on Deficit Reduction pidi välja töötama plaani, mis võimaldanuks järgmise kümne aasta jooksul võimalikult valutult kärpida eelarvet 1,3 triljonit dollarit. Kolm kuud väldanud koostöö tuleb nüüd aga kuulutada läbikukkunuks, kuna demokraadid ja vabariiklased ei suutnud ületada parteidevahelisi erimeelsusi.

Suurimaks komistuskiviks said maksukärped kõrgepalgalistele, mille omal ajal oli läbi surunud George W. Bush. Demokraadid eesotsas Obamaga soovisid need varasema plaani kohaselt tänavu lõpetada. Vabariiklased tahtsid neid aga jätkata, mis oleks järgmise kümne aasta jooksul suurendanud USA eelarveauku veel 3,7 triljoni dollari võrra.

Demokraadid üritasid veel iga hinna eest ära hoida lühiajaliselt ellukutsutud konjunktuuritoetuste lõpetamist tööturul, kuna kardetakse, et USA libiseb nii peagi retsessiooni. Vabariiklased tahtsid seevastu vältida sõjaliste kulutuste kärpimist. Vabariiklased on vastu kõigile maksutõusudele, demokraadid jällegi ei soovi kärpida sotsiaaltoetusi. 

Kui viimasel hetkel kompromisse ei leita, jõustuvad aastast 2013 mitmed automaatsed eelarvekärped mahus 1,2 triljonit dollarit. Kärbetest ei pääse siis ka sõjaline eelarve. Vaatlejad ennustavad, et sel nädalal pannakse paika veel üks tähtaeg ja võimalik, et venitatakse koguni tuleva aasta presidendi- ja kongressivalimisteni.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum