Väinu Rozental • 20. november 2011 kell 21:00

Peatoimetajate TOPi võitis Hõbemägi

Taasiseseisvunud Eestis staažikaim peatoimetaja on Priit Hõbemägi. Ta on kolme lehte juhtinud kokku 14 päeva enam kui Igor Rõtov ühte lehte.

Hõbemägi on peatoimetaja olnud kokku neli korda: kaks korda Eesti Ekspressis, korra Eesti Päevalehes ning korra Õhtulehes. Seevastu Rõtov on olnud peatoimetaja ametis kõige kauem ühtejutti - ligi 15 aastat.

Omanikud tahavad sõnakat juhti. Omanikud soovivad alati näha peatoimetajana isiksust, kelle sõna maksab ja kes suudaks debateerida näiteks poliitikutega, ütles ASi Äripäev peadirektor Igor Rõtov. "Ka avalikkus tahaks meediaväljaannete eesotsas näha sellist isiksust, kelle sõna maksab," rõhutas Rõtov. "Sellist isikut alati otsitakse, aga harva leitakse."

Rõtovi sõnul on Eestis teinekord peatoimetajaks sattunud administraator. "Samas on olnud ka juhtumeid, et peatoimetajaks on olnud tugev isiksus, kes aga paraku ei suuda toime tulla administreerimisega," nentis ta ja lisas, et peatoimetajal on vaja mõlemat poolt.

Rõtovit üllatas Anvar Samosti tulek Postimehesse, kuna omanikfirma Schibsted on andnud signaale, et tahetakse kulusid kokku hoida, nüüd aga on tekitatud uus tippjuhi koht juurde.

Leito põhjendas verevahetust ajalehtede juhtkondades masu ja majandusraskustega. "Kes vastutab?" küsis Leito retooriliselt ja vihjas omanike võimalikule survele. "Ma ei tea ühtegi juhtumit, kus keegi oleks vabatahtlikult peatoimetaja toolilt lahkunud."

Varumeeste pink pole kuigi pikk . ASi Eesti Meedia juhatuse esimees, ASi Postimees vastutav väljaandja Mart Kadastik ütles, et headest inimestest on alati puudus ja peatoimetaja valiku võimalused pole kunagi väga suured olnud. "Arvestades päevalehe stressirohkust ja töö väga keerulist iseloomu, on minu arvates ikka suhteliselt stabiilne peatoimetajate seltskond Eestis, näiteks Väino Koorberg on Õhtulehes olnud ametis hästi-hästi pikka aega," ütles Kadastik.

Kui Õhtulehe peatoimetaja Väino Koorberg peab sellel kohal veel kolm ja pool aastat vastu, saab temast taasiseseisvunud aja staažikaim peatoimetaja. "Selle kohta tuleks küsida omanike käest," ei soovinud Koorberg spekuleerida, kui kaua ta peatoimetaja toolil istuda kavatseb.

Muudatuste tuules. Kõige sagedamini on peatoimetaja vahetunud meediaärimees Hans H. Luige osalustega väljaannetes. ASi Ekspress Grupp president, Eesti Ekspressi vastutav väljaandja Luik põhjendas seda uuendusmeelsusega. "11.11.11 oli Ekspress Grupi uue tahvelarvutite platvormi sünnipäev," ütles Luik. "Kolleegid teistest meediafirmadest on sinna alles jõudmas, sellest ka ümberkorraldused juhtimises."

Hetkel kuum