Rainer Saad • 24. november 2011 kell 14:38

Borg on eurovõlakirjade suhtes skeptiline

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles, et eurovõlakirjad ei lahendaks euro probleeme.

„Ma olen väga skeptiline selliste ettepanekute osas,” ütles Borg eile Bloombergile antud intervjuus. „Nad vajavad karmimaid fiskaalseid reeglistikke, kuid seda eelkõige riiklikul tasandil. See ei saa olla midagi sellist, mis on kehtestatud Brüsselis.”

Euroopa on hädas, et leida rahastamismudelit, mis austaks Saksamaa vastumeelsust ühisele laenamisele ning vastaks euroala lõunariikide rahavajadustele võlakirjade emiteerimise näol. Üks kompromiss võib tulla nn. stabiilsusvõlakirjade näol, mis Euroopa Komisjoni hinnangul tähendaks veel suuremat eelarvedistsipliini.

Euroopa Komisjon on samuti teinud ettepaneku jälgida lähemalt Kreeka, Iirimaa ja Portugali eelarveid kui nad päästepakettidest väljuvad.

„Põhiprobleem on kasvumudelite puudumine,” ütles Borg ning lisas, et Rootsi on valmis enda majandust toetama kui euroala kriis peaks süvenema. Rootsi eelarveülejääk tagab piisava puhvri, mis annab valitsusele tegevusulatuse, kahjustamata sealjuures eelarvepositsiooni.

Rootsi on alates 2007. aastast kui finantskriis algas enda laenukoormat vähendanud ning jõudnud ülejääki. Möödunud aastal oli Rootsi majandus kiireima kasvuga Euroopa Liidus.

Rootsi eelarve ülejääk see aasta on olnud 0,9% SKP-st ning võlakoorem on kahanenud 36,3%-ni SKP-st.

Hetkel kuum