23. november 2011 kell 7:52

Anders Borg on Euroopa parim rahandusminister

Kuuendat korda ajalehe Financial Times koostatud Euroopa rahandusministrite edetabelit juhib tänavu rootslane Anders Borg.

Rootsi rahandusminister oli hindajate arvates parim, kuna tabas juba varakult ära vajaduse tugevdada pangandussüsteemi. Rootsi majandus näitas 2011 erakordselt häid tulemusi ning seda vähemalt osaliselt tänu viimastele reformidele ning konservatiivsele eelarvepoliitikale. Tublisti on edetabelis tõusnud ka Iirimaa ja Portugali rahandusministrid, kes oskasid rasketes oludes hästi toimetada.

Kriitiliste märkustena toodi rahandusministrite puhul üldiselt esile euroala võlakriisi lahenduste puudumist,  nõrka arusaamist võtmeprobleemidest ning halvasti koordineeritud kommunikatsiooni. “Kandidaadid olid kollektiivselt hooletud, lubades väljuda juhitaval kriisil kontrolli alt,” ütles üks hindajatest, konsultatsioonifirma Re-Define juht Sony Kapoor.

FT eksperdid võtsid edetabeli koostamisel arvesse ministri poliitilist võimekust, majanduslikku kompetentsust ning usaldusväärsust turgude silmis. Kokku oli vaatluse all 19 Euroopa suurema majandusega riigi rahandusministrit, Eesti ja teised Baltimaad oli nagu varasematelgi aastatel arvestusest välja jäetud.

FT rahandusministrite 2011. aasta edetabeli esikümme on järgmine:

1. Anders Borg Rootsi2. Wolfgang Schäuble Saksamaa3. Jacek Rostowski Poola4. Didier Reynders Belgia5. Jean-Claude Juncker Luksemburg6. Ivan Miklos Slovakkia7. George Osborne Suurbritannia8. Miroslav Kalousek Tšehhi9. Jutta Urpilainen Soome10. Michael Noonan Iirimaa

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum