Rainer Saad • 24. november 2011 kell 16:05

S&P: Jaapanit võib oodata ees reitingukärbe

Standard & Poor’s ütles, et Jaapani peaministri Yoshihiko Noda administratsioon ei ole teinud edusamme, et vähendada avaliku sektori võlakoormat ning ees võib oodata reitingukärbe.

„Jaapani rahanduse seis halveneb iga päeva ja sekundiga,” ütles Takahira Ogawa, S&P riigireitingute direktor Singapuris. „Võib öelda, et me oleme reitingukärpele lähedal. Kuid halvenemine on olnud järkjärguline ning see ei tähenda, et me kärbime reitingut kohe.”

Kärbe Jaapani riigireitingus oleks tagasilöök Nodale, kes astus ametisse septembris ning tõotas stabiliseerida riigi rahandust ja rakendada ülesehitust peale märtsis asetleidnud maavärinat.

Kuigi, et Jaapan on laenanud võlakirjaturult madalate tootlustega, ütles eile avaldatud IMF-i raport, et riik võib kogeda kiiret laenuraha kallinemist, mis võib võlgade teenindamise muuta jätkusuutmatuks. Jaapani võlakirjade hinnad langesid peale Ogawa kommentaare, tõstes tootlused 3 nädala kõrgeimale tasemele.

Jaapani reiting on alates aprillist olnud negatiivse vaatluse all. Ogawa ütles, et riik vajab terviklikku lähenemist, et vähendada võlga, mille suurus küündib üle 1 kvadriljoni jeeni ehk 13 triljoni dollari.   

Hetkel kuum