13. detsember 2011 kell 21:00

Euro püsimisest võidab ettevõtlus

Kõigepealt ütlen, et ei tohi mitte ühegi asja kohta öelda, et see ei ole võimalik.

Kõik on võimalik. Kui me nüüd mõtleme ühest huvirühmast – see on ettevõtlus ja rahvusvaheline ettevõtlus –, see, mille peal üldse üks ühiskond toimib. See, kust tulevad töökohad ja kust tuleb ka maksutulu ja kõigepealt see esimene loodud väärtus. Kujutage nüüd ette, et näiteks Prantsusmaal on suur kontsern Saint-Cobain, mille ettevõte on veel Elvas, ja selle Saint-Cobaini juhtkonnale öeldakse, et homsest päevast peale hakkate uuesti arveldama 17 Euroopa valuutas. Te hakkate uuesti kaitsema vahetuskursi riski vastu, hakkate pidama raamatupidamist 17 rahas, hakkate 17 rahas uuesti auditeerima jne.Kogu euro tegemise majanduslik pool oli, et tuleb vähendada tehingukulusid, ja nüüd tähendaks see, et minnakse tagasi, suurendatakse tehingukulusid.Juhtub see, et väga palju suuri Euroopa ja maailma kontserne, kes Euroopas tegutsevad, mõtlevad ümber, kui palju nad panustavad Euroopasse ja kui palju Aasiasse, Ladina-Ameerikasse, Põhja-Ameerikasse ja juba ka Aafrikasse. See on tegelikult see probleem, et Euroopa on siin üks teiste kõrval, ja firmadel on valida, kus nad tegutsevad.Samal ajal peaks praegu Euroopa tugevus olema see, et meil on kaupade, teenuste, inimeste vaba liikumine. Rahvusvaluuta taasloomine oleks üks uus takistus sellel vaba liikumisel. Nii et ma kardan, et siin on kõige suurem vastuseis hoopis erasektori poolelt. toimetatud eilsest esinemisest riigikogus

Hetkel kuum