Katre Pilvinski • 14. detsember 2011 kell 15:52

Nool: avalikud palgad spordile palju juurde ei anna

Eesti sportlaste riiklikud toetused ja stipendiumid on avalikud, kuid kõikide sissetulekute avaldamine sportlikke saavutusi ei paranda, arvab olümpiavõitja ja riigikogu liige Erki Nool.

Sel aastal on Eesti sport segatud mitmesse suurde skandaali ning tänane Äripäeva juhtkiri kirjutas, et Eesti spordielu probleemiks suletus ja liigne korporatiivsus. "Ma ei näe, et liigne suletus oleks probleemiks. Ma ei näe, et mida see lahendaks, kui kõikide sportlaste sissetulekud oleksid avalikud – mis see, siis meie spordis teistmoodi teeks. Ka see teeks sportlaste resultaadid paremaks? Ma kahtlen," märkis Nool. 

Piiroja skandaalist rääkides lausus Nool, et see on uurimisasutuste ja maksuameti pärusmaa. "Eks jalgpallurite lepingud on üldse keerulised. Reeglina on mängijal väga marginaalsed õigused, kui me vaatame maailmapraktikat, klubid ajavad ikka omavahel asju ja kuidas klubid kokku lepivad – see on inimkaubitsemise turg. Võimsates meeskonnaalades nagu jalgpall, korvpall, jäähoki, seal reeglina sportlastel väga sõnaõigust ei ole."

"Kuid sportlaste riiklikud toetused ja stipendiumid on avalikud. Seda me ju teame, kui suured on Gerd Kanteri riigi poolt saadud toetused. Kuid, kui palju Gerd Kanter teenib kusagil kuldliiga etapil, kus iganes riigis, see on tema enda seisukoht," sõnas Nool.

"See oleks põnev küll teada, aga kui me hakkame nõudma, et ka see oleks avalik, siis me peame minema samasuguse vormi peale nagu Soomes, et kõikide inimeste sissetulekud on avalikud. Kuid mina isiklikult seda ei poolda," lisas riigikogulane.                  

                                                                                                                                                                          

Hetkel kuum