• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ÄP: Lõppeb Eesti spordi kehv (ebaaususe) aasta

  Äripäeva hinnangul on Eesti spordielu probleemiks suletus ja liigne korporatiivsus. Jalgpall on ilmekaks näiteks.

  Tiitlitele ei kandideeri kaks Eesti spordi suurkuju – endine suusakoondise peatreener Mati Alaver ja jalgpalli eestvedaja Aivar Pohlak. Mõlemad võiksid aga olla sel aastal peapretendendid Eesti spordi skandalisti tiitlile, sest edukat spordiaastat jäävad varjutama Andrus Veerpalu dopingu ning Eesti jalgpallurite maksudest hoidumise skandaal.
  Äripäeva hinnangul on Eesti spordielu probleemiks suletus ja liigne korporatiivsus. Jalgpall on ilmekaks näiteks. Spordis hinnatakse ausust ja võideldakse ebaausate võtete kasutajate vastu. Sarnaselt dopinguga on ebaasusaks võtteks maksudest hoidumine. Pärast eilseid vahistamisi Norras paistab, et mida kaugemale maksuamet uurimisega jõuab, seda rusuvamalt langeb maksudest hoidumise kahtlus Eestile kuulsust toonud jalgpalluritele.
  Eesti jalgpalli eduloo kirjutajaks on Aivar Pohlak. Samas võib Pohlak oma läbipaistmatu äritegevuse ning skeemitamisega anda Eesti jalgpalli mainele kõige valusama hoobi. Kui hinnata nn Raio Piiroja skandaalis seni avalikuks saanud infot, võib juba praegu väita, et Piiroja tasustamisel on hoidutud maksude maksmisest. Piiroja ametlik palk Norra jalgpalliklubis oli väiksem summast, mida pallurile tegelikult maksti. Norra maksuamet kahtlustab, et osa palgaraha maksti Piirojale stipendiumina ehk hoiduti Norras ja Eestis maksude maksmisest. Stipendiumiga saab näiteks Eestis vältida palgalt sotsiaalmaksu tasumist.Jalgpallurite vahendamisega tegelevat ja tulu teenivat firmat Sport & Net Grupp juhib Aivar Pohlak. Ta on öelnud, et stipendiumi maksmine on spordimaailmas tavapärane. Samuti kinnitanud, et Piiroja palganud klubiga sõlmiti leping, mis nägi ette, et Piiroja palkamisele lisaks pakutakse norrakatele noormängijate otsimise teenust. Kahtlus on, et teenust ei osutatud ja raha läks Piiroja palgaks.
  Norra maksuameti ja politsei tegevus viitab tõsiste kahtlusele. Eestis taandub küsimus sellele, kas jalgpallurid olid teadlikud, et võivad osaleda maksupettuses ja kas skeemi initsiaatoriks oli Pohlak või Norra jalgpalliklubi. Kahtluste mahavõtmine sõltub Pohlakust. Seni on ta peitnud oma äritegevust erinevate mittetulundusühingute abil. Ka Sport ja Net avalikud aruanded pigem tekitavad uusi küsimusi, kui annavad neile vastuseid.
  Suusakoondist juhtinud Mati Alaver tegi Veerpalu dopingujuhtumi ajal vea, et otsis abi valetamisest ja vältis tõe rääkimist. Pohlak on varemalt ja ka praeguses skandaalis astunud sama rada. Jalgpalli rahastamise ja mängijate vahendamisest teenitud tulu teemal pole Pohlak rääkida soovinud. Kuni maksudest hoidumise kahtluse tekkimiseni võiski öelda, et pole avalikkuse asi palju täpselt jalgpallurid välisklubides teenivad ning kui palju nende vahendamise eest teenib Pohlaku juhitav ettevõte. Nüüd on olukord muutunud ja Pohlak peab pea liiva alt välja võtma. Näitama avalikkusele, kuidas on rahad liikunud Eesti jalgpallurite vahendamiselt.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.