Anne Oja • 27. detsember 2011 kell 13:31

Tallinn kogus ligi 16,5 miljonit eurot müügimaksu

Tallinna linn sai tänavustelt ostu-müügitehingutelt 16,46 miljonit eurot müügimaksu, ütles Tallinna ettevõtlusameti juht Marek Jürgenson.

Reklaamimaksu oli 27. detsembriks laekunud 1 942 850 eurot ehk 99,16% prognoositust. Tuleval aastal loodab Tallinn koguda reklaamimaksuna 2 miljonit eurot, mis tähendab tänavusega võrreldes 2,07%-list kasvu, ehkki maksumäär ise kasvab aastavahetusel 25%.

"Reklaamimaksu maksumäära tõus ei ole seotud müügimaksu laekumise ega kadumisega," vastas Jürgenson Äripäeva küsimusele, miks tõuseb reklaamimaks just nüüd, kui müügimaks kaob, kuid ka majandusolukord tervikuna on raskemaks läinud ning ettevõtete käibed tõenäoliselt vähenevad.

Tallinna linnavolikogu määrusega 17. detsembrist 2009 oleks reklaamimaksu maksumäär alates 1. jaanuarist 0,45 eurot reklaamipinna ruutmeetrilt kalendripäevas, kuid tänavu 17. novembril alandas linnavolikogu reklaamimaksu määra ja kehtestas uueks maksumääraks 0,40 eurot.

Jürgenson märkis, et Tallinna linna 2012. aasta eelarves on kavandatud täiendavaid tulusid üksikisiku tulumaksu laekumisest 14,1 miljonit eurot ja maamaksu laekumisest 2,1 miljonit eurot.

Tulumaksulaekumine kasvab tänavusega võrreldes 6,5% ning seda peamiselt keskmise palga kasvust. Töötasu saajate arv suureneb 2012. aastal eeldatavalt vaid ca 1%, seisab linnaeelarve seletuskirjas.

Teatud määral suureneb linna maksumaksjate arv järgmisel aastal ka tänu koduomanike maamaksuvabastusele. Alates 2012. aastast on maamaksu tasumisest vabastatud Tallinna haldusterritooriumil asuva elamumaa omanik või maa kasutaja kuni 1500 m² ulatuses, kui sellel maal asuvas elamus on maamaksuvabastuse taotleja elukoht.

2012. aastal kasvab maamaksu tulu 2 101 978 eurot ehk 9,9%, kuna maamaksumäär kasvab lähivaldadega samale tasemele, 2,5%ni maa maksustamishinnast. 2,5%-line maksumäär oli tänavu juba kasutusel Harku, Jõelähtme, Viimsi, Kiili, Rae, Saue, Kuusalu vallas ja Maardu ning Paldiski linnas.

Kohalike maksude osatähtsus linnaeelarves langeb 2012. aastal oluliselt, kuna seadusemuudatus keelab kohalikel omavalitsustel koguda müügi- ja paadimaksu.

Hetkel kuum