Anu Jõgi • 9. jaanuar 2012 kell 12:30

Kreeka erakonnad kõrvuni võlgu

Üle pea võlgades oleva Kreeka suuremate erakondade majandus on sama suures hädas kui kogu riigi majandus, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kõige hullemas olukorras on kaks peamist erakonda, kes on kordamööda võimul olnud 37 aastat. Konservatiivse Nea Dimokratia võlad ulatuvad 128 miljoni euroni ja sotsialistliku Pasoki omad 115 miljoni euroni.

Suurem osa võlgu on võetud majanduslikes raskustes vaevlevalt kunagiselt maamajanduspangalt, nüüdselt ATEBankilt, kelle juhtkonna on valitsev erakond traditsiooniliselt nimetanud. Võlgu on võetud ka Marfin pangalt ja Piraeus Bankilt.

Erakonnad on siseminister Tassos Giannitsise sõnul praegu samas seisus kui Kreeka valitsus. „Asi on aastaid teada olnud. Me oleme ühiskond, mis on arenenud, õitsenud ja rajanud oma rikkuse võlale,“ tõdes Giannitsis aasta lõpus Kreeka parlamendi ees esinedes.

Demokraatide liidu peasekretäri Dora Bakogiannise sõnul on erakondade rahastamine väärdunud. 2010. aastal Nea Dimokratiast lahkunud Bakogiannis nimetas erakondadele laenamist äärmuslikuks korruptsiooniks.

Kreeka erakonnad saavad riigilt tuge nagu Eesti omadki. Siseministeeriumi teatel said erakonnad 2010. aastal kokku 49 miljonit eurot, eelmisel aastal ulatus summa 54 miljoni euroni.

Konservatiivne Nea Dimokratia on erakonna riikliku toe 2018. aastani võla katteks panti pannud, sest kinnisvara neil pole.

Hetkel kuum