Sirje Rank • 7. veebruar 2012 kell 14:50

Borg: Rootsi pankade kasumid on provokatiivsed

Rootsi rahandusminister Anders Borg jätkab oma kriitikat Rootsi pankade aadressil, mis pole vähenenud intressikulusid klientidele üle kandnud ning teenivad ühiskonnale ja majandusele raskel ajal „provokatiivselt“ suuri kasumeid.

„Ma leian, et see on provokatiivne, et pangad oma tootluse suurte kasumimarginaalidega kodumajapidamistelt nii kõrgel hoiavad, samas kui majandus tervikuna tunneks end väiksemate marginaalidega paremini. Pankadele tuleb survet avaldada,“ ütles Borg intervjuus Rootsi  päevalehele Svenska Dagbladet.

Rahandusministri sõnul on tal andmeid, et Rootsi pankade kasumimarginaalid on eluasemelaenudelt kõrgeimad Euroopas.

„Teatud määral on ilmne seegi, et suurpankade kõrged kasumid on tingitud sellest, et pankade klientidel on vähe muid valikuid. Samuti sellest, et pangad on kasutanud avaliku sektori tugipaketti,“ jätkas minister. „See on üks põhjusi, miks meil tuleb arutada, mida arvata pankade maksustamisest.“

Euroopas arutusel oleva finantstehingute maksustamise suhtes on Borg seni siiski skeptiline olnud.

Intervjuus viitas Borg ka Rootsi pankade karmistunud kapitalinõuetele.

„See tagab sektoris suurema stabiilsuse, millega omakorda väheneb kõrge tootluse vajadus. Ma leian, et on oluline, et pangad ei seaks tootlusele nii kõrgeid sihte, et see viib liiga suurte riskide võtmisele.“

„Kas tõesti on mõistlik seada eesmärgiks 15%-ne tootlus? Ma kahtlen selles,“ ütles Borg.

Loomulikult toetab minister seda, et Rootsi pangad on tugevad ja stabiilsed. Samas ei jäta Borg märkimata, et suured kasumid on osaliselt tingitud ka Rootsi keskpanga, valitsuse ja Rootsi riigi võlaameti panusest Rootsi finantssüsteemi stabiliseerimiseks.

Hetkel kuum