• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Borg: Rootsi pankade kasumid on provokatiivsed

  Rootsi rahandusminister Anders Borg jätkab oma kriitikat Rootsi pankade aadressil, mis pole vähenenud intressikulusid klientidele üle kandnud ning teenivad ühiskonnale ja majandusele raskel ajal „provokatiivselt“ suuri kasumeid.

  „Ma leian, et see on provokatiivne, et pangad oma tootluse suurte kasumimarginaalidega kodumajapidamistelt nii kõrgel hoiavad, samas kui majandus tervikuna tunneks end väiksemate marginaalidega paremini. Pankadele tuleb survet avaldada,“ ütles Borg intervjuus Rootsi  päevalehele Svenska Dagbladet.
  Rahandusministri sõnul on tal andmeid, et Rootsi pankade kasumimarginaalid on eluasemelaenudelt kõrgeimad Euroopas.
  „Teatud määral on ilmne seegi, et suurpankade kõrged kasumid on tingitud sellest, et pankade klientidel on vähe muid valikuid. Samuti sellest, et pangad on kasutanud avaliku sektori tugipaketti,“ jätkas minister. „See on üks põhjusi, miks meil tuleb arutada, mida arvata pankade maksustamisest.“
  Euroopas arutusel oleva finantstehingute maksustamise suhtes on Borg seni siiski skeptiline olnud.
  Intervjuus viitas Borg ka Rootsi pankade karmistunud kapitalinõuetele.
  „See tagab sektoris suurema stabiilsuse, millega omakorda väheneb kõrge tootluse vajadus. Ma leian, et on oluline, et pangad ei seaks tootlusele nii kõrgeid sihte, et see viib liiga suurte riskide võtmisele.“
  „Kas tõesti on mõistlik seada eesmärgiks 15%-ne tootlus? Ma kahtlen selles,“ ütles Borg.
  Loomulikult toetab minister seda, et Rootsi pangad on tugevad ja stabiilsed. Samas ei jäta Borg märkimata, et suured kasumid on osaliselt tingitud ka Rootsi keskpanga, valitsuse ja Rootsi riigi võlaameti panusest Rootsi finantssüsteemi stabiliseerimiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: tugevad tulemused aitasid Dow päevasisese rekordini
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
S&P 500 ja Dow Jonesi indeksid lõpetasid kolmapäeva tõusuga, Dow jõudis ka uue päevasisese rekordini, sest börsifirmade tulemused on olnud oodatust paremad, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kuidas täpselt Enefit Greeni aktsiaga rikastuda?
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Raadiohommik keskendub neljapäeval Tallinna börsil kauplemist alustavale Enefit Greenile ja eile IPOst teatanud Hepsorile ning avalikustab Eesti aasta auto finalistid.
Iirimaale pagemine Oliver Kruudat Eestis pankrotist ei päästnud
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.
Tartu maakohus kuulutas täna välja Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee liikme, kunagise suurärimehe Oliver Kruuda pankroti, kuigi Iirimaa kõrgem kohus oli juba suvel Kruuda püsivalt maksejõuetuks kuulutanud.