Romet Kreek • 9. aprill 2012 kell 7:25

Investorid kardavad valitsuse võlakirjade pakkumise kahanemist

Investorid on rekordiliselt tegemas USA valitsuse võlakirjaoksjonitel pakkumisi, kuna maailma turvalisimateks peetavate võlakirjade pakkumine väheneb, vahendab Bloomberg.

Ükskõik, mida Föderaalreserv teeb, jäävad seetõttu võlakirjatootlused madalateks.

Tänavustel võlakirjapakkumistel on  iga pakutud dollarile olnud vastu 3,19 dollarit nõudlust, mis on parim suhe alates 1992. aastast, kui valitsus hakkas neid andmeid koguma. Tänavu on USA valitsus emiteerinud 538 miljardi dollari eest paberit.

Skeptitsism USA majanduse paranemise suhtes ja märgid sellest, et Euroopas ei ole võlakriis läbi, kasvatab USA valitsuse võlapaberite nõudlust.

„Investorid hoiavad meeletus koguses raha süsteemis ning nad jahivad üha vähemaid pabereid ja see on toetanud USA valitsuse võlakirju,“ ütles Deutsche Banki üleilmse intressimäärade analüüsi juht Dominic Konstam.

USA valitsuse võlakirjade netopakkumine ehk emiteerimine miinus lunastamised kukub sel aastal keskmiselt 32,5 miljardi dollari võrra kuus, 77,3 miljardile dollarile. Investeeritav vaba raha lunastustest kasvab 68,1 miljardilt dollarilt 99,4 miljardile dollarile kuus.

USA valitsuse võlakirjade keskmine kestus on kasvanud 2008. aasta viimase kvartali 49,4 kuult 62,8 kuule. Sellest ajast on valitsus võtnud täiendavalt 4 triljonit võlga.

Hetkel kuum