Virge Haavasalu • 10. mai 2012 kell 15:50

Ministeerium asub välja töötama tõhusamat pensionisüsteemi

Valitsus tegi rahandusministeeriumile koostöös sotsiaalministeeriumiga ülesandeks välja töötada pensionikindlustussüsteem, mis kohalduks paremini rahvastiku vananemisest tulenevate muudatustega ning tagaks nii tänaste kui tulevaste pensionäride kindlustunde.

Tänasel kabinetinõupidamisel tutvus valitsus Poliitikauuringute Keskuse Praxis esitatud ülevaatega sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutlikkusest, teatas riigikantselei. Praxise koostatud ettekande põhirõhk keskendus sotsiaalkindlustuse süsteemi jätkusuutlikkusele seoses rahvastiku vananemisega tulevikus.  

Praxise analüütiku ja Tartu Ülikooli lektori Andres Võrgu sõnul on pensionikindlustussüsteem veel pikki aastaid defitsiidis, kuivõrd pikaajaline tasakaal on tundlik rahvastiku vananemise suhtes, selgub ülevaatest. Seega on oluline leida sobivad meetmed pensionikindlustuse tasakaalu säilitamiseks.

Analüüsi kohaselt kasvab eakate osakaal ja väheneb tööealiste osakaal, eelduste kohaselt suureneb 65-aastaste ja vanemate osakaal rahvastikus järgmise 50 aastaga ligi 2 korda (17%-lt 32%ni). Üle 65- aastaste suhe tööealistesse kasvab 28%lt 67%ni 2060. aastal.

Praxise koostatud põhjalik ülevaade Eesti sotsiaalkindlustussüsteemi jätkusuutlikkusest valmis koostöös Sotsiaalministeeriumi, Eesti Haigekassa, Eesti Töötukassa, Eesti Kindlustusseltside Liidu, Eesti Panga, Eesti Ametiühingute Keskliidu ja Eesti Tööandjate Keskliiduga. Uuring valmis Euroopa Sotsiaalfondi kaasrahastamisel.

 

Hetkel kuum