22. mai 2012 kell 21:00

OECD: euroala võlakriis on oht maailma majandusele

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon OECD hoiatab eile avaldatud maailmamajanduse ülevaates, et euroala võlakriis riskib ägeneda ning kujutab endast maailmamajandusele tõsist ohtu.

“Riikide võlakoorma kasv, nõrgad pangandussüsteemid, liiga ranged eelarvekärped ning aeglasem kasv võivad muutuda iseennast võimendavaks nõiaringiks,” nentis raportis OECD peaökonomist Pier Carlo Padoan. Selline asjade käik mõjutaks ka riike väljaspool euroala, “millel oleksid väga tõsised tagajärjed maailmamajandusele”, vahendas agentuur Bloomberg.

Samas märkis OECD ülevaates, et Skandinaavia regiooni majanduslangus ei ohusta. Kasvu veavad Norra ja Island.

Rootsi majandus aeglustub. Regiooni suurimale majandusele Rootsile prognoosib OECD kasvu aeglustumist tänavu 0,6%-le mulluselt 4%-lt. Soome SKP kasvab 0,9% ja Taani majandus 0,8%. Norras kiireneb majanduskasv 2,7%-le ja kriisist toibuval Islandil 3,1%-le, vahendas agentuur Bloomberg.

“Tänu varasemale püsivale eelarvedistsipliinile on Rootsil ruumi majandust ergutada, mis võib osutuda vajalikuks, kui kasv oodatust oluliselt aeglasemaks jääb,” nentis OECD oma raportis.

Piirkond paneb Euroopa majanduslangusele vastu tänu sellele, et korras riigirahandus ei sunni Põhjala riike kärpekuurile, mis pidurdab majanduskasvu Lõuna-Euroopas.

34 riiki ühendav OECD jättis organisatsiooni tänavuse kasvuprognoosi 1,6% tasemel muutmata, kuna euroala süngema prognoosi korvavad USA majanduse paranevad väljavaated. OECD prognoosi järgi kahaneb euroala SKP tänavu 0,1% ja kasvab tuleval aastal 0,9%. Möödunud aasta novembrikuise prognoosi järgi ennustas OECD euroalale tänavu kasvu 0,2% ja tuleval aastal 1,4%.

“See püsiv nõrkus väljendab suuri tasakaalutusi euroala majanduses, eelarvetes ja finantssüsteemis, mis on olnud praeguse kriisi üks peamisi põhjusi ning mis pole veel oluliselt tasanema hakanud,” ütles Padoan. “Paremas seisus riikide majanduse toibumine on küll tervitatav, kuid mitte veel piisavalt tugev, et tasakaalustada kasvu puudumist või majanduslangust teistes riikides.”

Saksamaa SKP kasvab tänavu 1% ja tuleval aastal 1,9%, Prantsusmaa kasvu prognoosib OECD vastavalt 0,2% ja 1,2%. Itaalia SKP aga kahaneb tänavu 1,7% ja tuleval aastal 0,4%, Hispaanias vastavalt 1,6% ja 0,8%. Kreeka SKP kahaneb tänavu 5,3% ja tuleval aastal 1,3% pärast 6,9% suurust langust 2011. aastal.

OECD kutsub Euroopa Keskpanka üles olema valmis oma erakorralist tugiostuprogrammi euroala riikide võlakirjaturul taaskäivitama.

USA-le prognoosib OECD aga SKP kasvu tänavu 2,4% ja tuleval aastal 2,6%. Jaapanile prognoosib OECD tänavu SKP kasvu 2% ja tuleval aastal 1,5%.

Hiinale, mis ei ole küll OECD liikmesriik, prognoosib organisatsioon tänavu SKP kasvu 8,2% ja tuleval aastal 9,3%.

 

Tasub teada

Eesti kiire kasv tõmbub tagasi

Eestile prognoosib Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) majanduskasvu aeglustumist eelmise aasta 7,6 protsendilt 2,2 protsendile.

Tuleval aastal kiireneb kasv 3,6 protsendile, lisas OECD eile avaldatud maailmamajanduse ülevaates.“2011. aastal oli ekspordist kannustatud majanduskasv tugev, kuid aeglustub 2012. aastal nõrga väliskeskkonna, peamiselt euroala pingete tõttu märkimisväärselt,” nendib OECD Eesti kohta. Kui kasv maailmakaubanduses kiireneb, elavneb 2013. aastal ka majandusaktiivsus.

Hetkel kuum