Novatours jõudis tagasi kasumisse

Reisikorraldaja Novatours OÜ käive kasvas auditeeritud andmetel mullu rohkem kui 20 protsenti, enam kui 14 miljoni euroni. Novatoursi (EBITDA) kasum oli ligi 40 000 eurot. 2010. aastal olid käive 11 miljonit eurot  ja kahjum ligi 549 000 eurot.

"2010, aasta majandustulemusi mõjutasid tuhakriis, soe suvi ja majanduskriisi järelkaja, samuti nõrgemate reisikorraldajate pankrotistumine, mis tõi kogu sektorile kaasa tarbijate usalduse kaotuse. Novatours suutis aastaga jõuda kahjumist jooksvasse kasumisse. Ettevõte on panustanud palju uutesse tehnoloogiatesse, avanud e-müügi võimaluse edasimüüjatele. Samuti tõi Novatours turule mitu uut toodet ja sihtkohta," kommenteeris Novatoursi tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal.

Kokku teenindas ettevõte Eestist ligi  24 000 turisti.

Lõppenud aasta oli majanduslikult edukas ning käesolevaks aastaks prognoosib reisikorraldaja ligi 20protsendilist kasvu, ütles Uustal. „Vaatamata üldisele reisijate arvu kahanemisele tšarterturismi sektoris, suutsime parandada müüginumbreid ja lõpetada aasta üle ootuste edukalt ning kasumiga,“ lisas Uustal.

“Meie edu valemiks on õiged sihtkohad, tugevad kliendisuhted, kvaliteetne teenindus ning mahtude õige planeerimine,“ mainis ta. „Kindlasti aitasid positiivsetele tulemustele kaasa ka turu korrastumine ja nõrgemate reisikorraldajate lahkumine,“ selgitas Uustal.

Uustali hinnangul ei olnud 2011. aasta reisikorraldajatele sugugi kerge ning seda enam on mullusel kasumil lisaväärust. Aasta alguses mõjutas tugevasti turgu Egiptuse revolutsioon, millega tõmmati ajutiselt kriips peale aasta populaarsemale sihtkohale. Egiptuse arvelt võitis populaarsust hinnaklassilt veidi kallim talvesihtkoht - Tenerife.  Aasta kokkuvõttes võttis Egiptuselt populaarseima sihtkoha tiitli Türgi, selgitas Uustal.

Aprillis alanud suvehooaeg on Novatoursile kulgenud edukalt. Traditsiooniliselt kuuluvad reisikorraldaja suvesihtkohtade hulka tänavu Türgi, Kreeta ja Bulgaaria tuntud puhkepiirkonnad, otselendudega Tallinnast. Lisaks on leidnud sooja vastuvõtu Novatoursi seitse uut sihtkohta -  Sitsiilia, Horvaatia, Hispaania, Portugal, Küpros, Halkidiki poolsaar Kreekas ja Rhodose saar. 

Novatoursi hinnangul on kliendid hakanud rohkem hindama teenusepakkuja stabiilsust, usaldusväärsust ja kogemust ning reisikorraldajad on muutunud paindlikumateks ning uurivad senisest põhjalikumalt erinevate reisijate sihtrühmade vajadusi ja eelistusi. 

Reisihuvilised eelistavad üha rohkem keskmise või kõrgema kategooria hotelle ning kasvamas on klientide hulk, kes broneerivad reisi varakult ette.

2012. aasta lõpuks prognoosib Novatoursi käibekasvuks 20 protsenti. Juuli alguses avab Novatours juba ka talvehooaja sihtkohtade müügi. Reisimenüüsse lisandub ka uus sihtkoht. Samas jäävad alles kõik eelnevatel aastatel kavas olnud populaarsemad sihtkohad.

Novatours on juhtiv reisikorraldaja Leedus, Lätis ning Eestis, omades nendes riikides vastavalt 50%, 30% ja 30% turust. Eesti turul tegutseb Novatours alates 2004. aastast.

Novatoursi grupi (Eesti, Läti ja Leedu) ettevõtete käive oli mullu kokku 62,6 miljonit eurot ja  (EBITDA)  kasum 1,5 miljonit eurot. Grupp teenindas Baltimaades 2011. aastal ligi 103 000 klienti.  

Hetkel kuum