• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vassijaid ootab punane kaart

  Skandaal maanteeametis pole veel jahtunudki, kui uus mees rooli haarab. Selleks on endine Hansapanga hall kardinal Aivo Adamson, kes lubab korra majja lüüa.

  Adamson on pärit Nõmmelt, seal on ta elanud lapsepõlves ema-isaga ja seal elab ta ka praegu, koos naise ja kahe lapsega. Perele meeldib palju reisida. Viimati külastati kõik koos Jamaicat.
  Adamsoni isa oli tolleaegse raadioorkestri juht ning ema rahvatantsuõpetaja. Ka Adamson pani ennast omal ajal võistlustantsus proovile, kuid kuna tal muusikalist kuulmist pole, siis arvab ta tänaseni, et tema partner oli see, kes ta võistlustele vedas ja ühel korral tantsupaari ka esikohale aitas.
  Vaatamata kodusele kultuuri- ja kunstitaustale otsustas Adamson, kes oli koolis tugev reaalainetes, minna 1983. aastal Tallinna Tehnikaülikooli raadiotehnikat õppima. Kuid ta ei olnud ülikoolis paipoiss ja nohikust tuupur. "Oi, kaugel sellest. Ma elasin igas mõttes klassikalist tudengielu. Fun oli kogu aeg kaasas. Meil oli muhe punt," lausub Adamson muiates.
  Vene kroonust naastes lasi Adamson end majandusosakonda raamatupidamisse ja finantsanalüüsi üle kanda. Tal õnnestus diplomitöö teha Soomes Vaasa Ülikoolis ning Tallinna naastes otsustas kolleegi soovitusel ettevõttest Telag kandideerida loodava Hansapanga esimese Pirita kontori juhatajaks. Tööintervjuul olid teiste hulgas ka Jüri ja Tiina Mõis.
  Praeguses Swedbankis töötas Adamson kokku tervelt 20 aastat. Ta polnud kunagi eesrindel, pigem tagatubade niiditõmbaja ja hall kardinal, kes vastutas selle eest, et kellavärk liiguks õlitatult.
  Kuigi tema eelkäija, ametist lahkuma sunnitud Tamur Tsäkko ametitool pole veel jahtunud, võtab Adamson juuli keskpaigas tema asemel koha sisse. Skandaalid maanteeameti suusareiside ümber teda ei heiduta. "Saan hakkama!" lausub ta. Tema kohta on kasutatud sõnapaare "lükkab käima" ja "teeb asju korda".
  Kui riigi raha kuritarvitanud endine ameti juht Tamur Tsäkko teenis koos lisatasu ja puhkusetasuga 3400eurost kuupalka, siis Adamsoni kuupalk hakkab Äripäeva andmetel olema  ligi 5000 eurot.
  "Maanteeamet peab olema oma keskuses tugev, selge ja toimiv. Vaadates vastutust, mis maanteeametil täna on, siis motivatsioonipaketid võiksid olla paremad. Mina tulen maanteeametisse tööle asudes oma praegusest palgast palju alla. Raha pole mulle täna enam nii tähtis, keskkonnavahetus on olulisem,” lausub Adamson, kelle sõnul saab rahvusvaheliselt tunnustatud spetsialist ka Lätis paremat palka kui Eestis sama töö eest.
  Kui nüüd veidi iroonitseda, siis sarnaselt eelkäijale Tamur Tsäkkole, meeldib ka Adamsonile reisida, see on üks tema suuremaid kirgi ja hobisid. "Mulle meeldib ka suusatamine, aga ma teen seda alati oma vahenditest," nendib Adamson.
  Pikemat portreelugu maanteeameti uuest juhist Aivo Adamsonist loe tänasest Äripäevast.
   
  Autor: Ave Lepik, Kaisa Gabral
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.