Kaisa Gabral • 31. august 2012 kell 12:15

Ministeerium: eksport jätkab kasvamist

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Andrus Sääliku hinnangul on vaatamata suurele ebakindlusele olukord majanduses paranenud.

"Reaalsed majandusnäitajad on püsinud tugevamad, kui oleks võinud arvata, eriti arvestades jutte euroalal jms. Maailmamajandus ja euroala on tõusufaasis ja eelmise aastaga võrreldes on olukord paranenud, kuid ebakindlust on veel palju," rääkis Säälik pressikonverentsil ja lisas, et maailmamajanduse osas tuli üllatusi eelkõige Aasiast.

“Nafta hinnaprognoos on meil madalam, intressimäärad madalamad. Euroala puhul on tänavuse aasta inflatsioon kõrgem kui seni oodatud, aga järgmisel aastal juba madalam," rääkis Säälik ja lisas, et Eestis peaks tarbimisaktiivsus püsima.

Eesti ekspordi määrab link Rootsi ja Põhjamaade ettevõtetega."Ekspordi arengud määrab ühelt poolt nende nõudlus ja teisalt ka nõudmised neile kui eksportijatele. Tuleb arvestada sektorite ja kaubagruppide volatiilsust, eelkõige mineraalsete kütuste äris. Volatiilsed arengud on ka elektroonikasektoris, kus kuude lõikes on näidud erinevad. Eksport on meil üldiselt siiski endiselt kasvamas ja me näeme kasvu ka järgnevatel perioodidel," lisas Säälik, kelle hinnangul tuleb järgmise aasta osas arvestada ebakindla olukorraga.

Hetkel kuum