Indrek Kald • 5. september 2012 kell 5:41

Ansipi täna algav Kasahstani-visiit tihendab ärikontakte

Peaminister Andrus Ansip teeb 5.-8. septembrini ametliku visiidi Kasahstani, et tugevdada kahepoolset koostööd ja majandussidemeid ning tihendada ärikontakte.

Ansip kohtub nii Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajevi kui ka peaministri Karim Massimoviga.

Kohtumistel arutab Ansip riikidevahelise transpordi- ja transiidimahu suurendamist, hariduskoostööd, lennunduslepingut ning koostööd e-teenuste ja küberturvalisuse vallas, samuti põllumajandustoodete kaubanduse teemat. Neljapäeval avab Ansip Eesti-Kasahhi äriseminari, millest võtab osa 17-liikmeline Eesti äridelegatsioon.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel on Kasahstan Eesti lähim partner Kesk-Aasia regioonis. 2010. aastal oli kaubavahetuse käive Kasahstaniga statistikaameti andmetel 146 miljonit eurot, eksport moodustas 95,6 miljonit eurot. Mullu eksport vähenes, kuid import suurenes, andes käivet kokku ligi 126 miljonit eurot.

Tänavu esimese poolaasta Eesti eksport Kasahstani on ligi samal tasemel terve eelmise aasta ekspordi mahuga, moodustades 47,8 miljonit eurot. Kuue kuu import Kasahstanist oli 35,7 miljonit eurot, andes poolaasta käibeks kokku 83,5 miljonit eurot. Peamisteks ekspordiartikliteks on masinad ja seadmed, impordiartikliteks mineraalsed tooted.

Hetkel kuum