9. oktoober 2012 kell 21:00

Edetabel. Töötajad loovad ise paremat tulevikku

“Loome koos iseendale parema tuleviku,” ütleb silt TNC-Components OÜ seinal. Selles Kohtla-Järvel asuvas köögimööblivabrikus loovad töötajad ise omale keskkonna, milles tahaksid töötada, ja jagavad ideid, kuidas asja paremini saaks teha.

“Hea meeskond, kõik tunnevad oma rolli. Ilma selleta ei saaks hakkama. Ettevõtte edu seisneb ikka inimestes, koristajast omanikuni,” räägib Soome kapitalile kuuluva TNC-Components OÜ juht Marko Melter.

Ettevõte paneb suurt rõhku sellele, et töölised oma tööd paremini planeeriksid ja saaksid rohkem iseseisvaks. Melter käib ka ise iga päev tootmises ning tegeleb ettevõtte arenguga.

Enne ringkäiku tehases näeme, et koristaja teeb juba usinalt tööd ja peseb põrandat. Küsimusele, kas seda tehakse meie auks, vastab Melter, et päris nii see ei käi. “Meie ettevõttes ei ole kombeks teha näidisringkäike. Kõik on nii, nagu on,” lausub Melter. “Vaade on siin tegelikult natukene inetu, see näitab nõukogudeaegset ehituskultuuri, aga seest on kindlasti ilusam,” üritab Melter aknast paistva vaate pärast vabandada.

Tehasesse jõudes selgitab Melter, et nad kasutavad 80 000 kuupmeetrit puitu kuus. “Viimased kaks-kolm kuud on olnud rekordkuud,” märgib ta.

Kolmandik käibele lisaks. Eelmisel aastal oli ettevõte Äripäeva Ida-Virumaa edetabelis kümnendal kohal, tänavu õnnestus tõusta kaheksandaks. Müügitulu kasvas eelmisel aastal 28%. See aasta tuleb ettevõtte jaoks taas parem. “Selle taga on ka suur ja raske töö. Me oleme ennast heast küljest näidanud oma klientidele. Tänu sellele vaadatakse rohkem ka meie poole. Hind ja kvaliteet paneb asja paika,” põhjendab Melter.

Heade tulemuste taga on ka investeeringud tootmisesse. “Oleme teinud suuri investeeringuid, mis aitavad tulevikus hakkama saada ning on mahte jõudsalt suurendanud. Lahtilõikus, servatöötlus, puurimisvõimsused – neisse kolme valdkonda oleme investeerinud ja EAS on sellele kaasa aidanud,” märgib Melter.

Kogu toodang välismaale. Ettevõte ekspordib 98% oma toodangust Skandinaavia turule. Suurim eksporditurg on Soome, kuhu eksporditakse mööblit emaettevõtte nime alt Keittiojatti Oy, kuna ettevõte on seal tuntud. Teistele turgudele minevatele toodetele on peale märgitud, et need on valmistatud Eestis Kohtla-Järvel.

Melter märgib, et Eesti ja Soome turu erinevus on see, et soomlane võtab lihtsa ja standardsetes mõõtudes köögimööbli. Eestlane tahab aga mööblit pikaks ajaks ja tellib erimõõdus mööbli. Erimõõt vajab aga eraldi lõikamist ja see on ka kallim.

Kuigi Soome turg on ennast ammendanud ja klientide hulk masu tõttu ilmselt ei kasva, vaatavad ettevõtte omanikud ja juht järgmisele aastale optimistlikult. “Kasv on pidev eesmärk. Olemasolevate klientide baasil on raske areneda, kasvu eeldame uute klientide toel,” nendib Melter.

Ettevõte vaatab vaikselt ka Venemaa poole, kuhu võiks oma toodangut eksportida.

Soodne võimalus meelitas investeerima. Soome kapitalile kuuluva ettevõtte operatiivasjad otsustatakse Kohtla-Järvel, soomlastega pannakse paika arengukavad. Ettevõtte juhatuse liige Pentti Torkko viibib enamiku ajast Soomes, Kohtla-Järvel käib ta üks kord kuus. Pentti sõnul ei olnud neil plaanis Eestisse investeerida, aga kui tekkis võimalus ettevõte osta, siis nad seda ka tegid. Ida-Viru puitplaaditööstus AS Repo Vabrikud müüs Kohtla-Järve mööblivabriku R & P Mööbel OÜ-le TNC-Components 2001. aastal.

Torkko sõnul on ettevõtte arengule kaasa aidanud siinsed soodsad maksuseadused. “Hoidsime kümme aastat kasumi ettevõttes ja nüüd on meil tugev finantsseis,” selgitas ta. Samuti soosib maksupoliitika ettevõttesse investeerima. “Igal aasta peab investeerima umbes 500 000 eurot, et hoida ettevõtte head vormi,” lausub Torkko.

 

Mis on mis

TNC-Components

Asukoht: Kohtla-Järve, Ida-VirumaaOmanikud: Keittiöjätti OyAsutatud: 2000. aastalTegevusala: mööbliosade tootmineTöötajaid: 74 (2011. a)

Hetkel kuum