Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äripäeva analüütik: Poolast ostes säästsin kõvasti

  Poolas autoga ostureisil käies säästsin 400eurose summa juures võrreldes Eesti hindadega umbes 125 eurot, kirjutab Äripäeva analüütik Romet Kreek.

  Võtsime kuulda kohalike makroanalüütikute üleskutseid mitte nõustuda siinsete hindadega. Kuuajase eeltöö järel sai kolmekesi käidud suhteliselt ökonoomse sõiduautoga Poolas ostureisil. Eesmärgiks oli lähimast Poola arvestatava suurusega linnast osta riideid, kodukaupa ja võimalikult pikaks ajaks toidukaupa alla Eesti poehindade.
  Septembrikuu Poola poekataloogide allahindluste põhiselt oli rõhk toidukaubal, kuid oktoobris vähenes nende hinnaparemus, kuna Eestiski algasid Hullud Päevad ja muud allahindluskampaaniad. Maksta Poolas müüdava toidukauba eest 20–30 protsenti rohkem kui sealsetel sooduskampaaniatel on karjuv hinnalõhe. Ka meie olime skeptilised Poola toidukauba maitseomaduste ja kvaliteedi suhtes. Paraku on vähemalt osalt põhjust öelda, et ei ole sellel Poola kaubal häda midagi.
  Mina säästsin umbes 400eurose ostusumma juures võrreldes Eesti hindadega (osalt ka Eesti soodushindadega) suurusjärgus 125 eurot, arvestades jagatud kütusekulu ja odavat majutust. Suurim sääst tuli garderoobikaupadelt.
  Miks on meil poes nii kõrged hinnad? Poolas tundub jaekaubandus olevat mahuäri. Ühel üleilmsel kaubamajal oli seal parasjagu 15. sünnipäev. Kus on meil sooduspakkumised "üks toode täishinnaga ja teine ühe eurosendi eest"? Miks ei müüda meil kodukeemiat suurtes ja odavamates pakendites?
  Vahemaad kauba transpordil räägivad meie kahjuks, kuid miks on meie rõivavalikus Skandinaavia suhteliselt kallid ja vähetuntud kaubamärgid, selle asemel et pakkuda Lääne-Euroopa või USA brände (isegi kui kaup võib olla toodetud Poolas)? Kas meie kaubavalikus on nii palju Soome kaupa, sest Eestis nähakse põhilise ostjana rikast Soome turisti, mitte suhteliselt kesise sissetulekuga eestlast?
  Ma ei tea, kuidas jaguneb Eestis tulu põllumehe (tootja), vahendaja (maaletooja) ja kaupmehe vahel, kuid Tallinnast väiksema Poola linna näitel võiks väita, et meie poodide kaubavalik ja hinnatase ei ole sealses mõistes konkurentsivõimeline. Oma osa on ka selles, et Eestis maksustatakse toidukaupa kõrge käibemaksumääraga.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Norra meretuuleparkide arendaja paneb Saaremaa külje all püsti sada tuulikut
Rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja Norra omanikega Deep Wind Offshore võitis enampakkumisel Saaremaa külje all asuva Saare 2.1 mereala.
Rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja Norra omanikega Deep Wind Offshore võitis enampakkumisel Saaremaa külje all asuva Saare 2.1 mereala.
Kaubavedajad kaotavad Koidula piiripunkti öise sulgemisega: „Uusi turge pole nii lihtne leida!“
Tarneajad pikenevad, kui Koidula piiripunkt lõpetab ööpäevaringse töö, hoiatavad kaubavedajad.
Tarneajad pikenevad, kui Koidula piiripunkt lõpetab ööpäevaringse töö, hoiatavad kaubavedajad.