• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedus haaravad juhtohje vasakpoolsed

  Esialgsete tulemuste järgi kogus Leedu parlamendivalimistel enim hääli Venemaal sündinud ettevõtja Viktor Uspaskihhi juhitav vasakpoolne Tööpartei. Ettevõtja Olari Taal ei välista, et ka Eestis tulevad mõne aja pärast võimule vasakpoolsed.

  “Ma arvan, et sellest, et nüüd tulevad võimule vasakpoolsed, ei juhtu mitte midagi. Võib-olla meil juhtub sama asi mõne aasta pärast,” rääkis Taal. “Küsimus on selles, et ühel momendil saavutab populism sellise kriitilise massi, et õhk peab välja tulema.”
  Taali arvates ei  lähe äri sellest oluliselt hullemaks, kui vasakpoolsed võimule tulevad. “Ma ei usu, et üheski riigis oleks mõni poliitik, kes tahaks, et riigil läheks halvasti. Kui näiteks Kreekat vaadata, siis Kreeka võlakoormuse hüppeline kasv oli parempoolsete ajal,” nentis Taal.
  Pöörde ulatus sõltub koalitsioonist. Eesti Telekomi juhatuse esimehe ja ühtlasi Leedus tegutseva Baltika nõukogu liikme Valdo Kalmu sõnul on see pööre veidi vasakule. “Jälgisin Leedu valimisi nii palju, kui suutsin. Võib öelda seda, et eks ta veidi vasakule on. Kui vasakule, seda me veel ei ju tea, oleneb, mis koalitsioon moodustub,” lausus Kalm.
  Peaasi, et reforme ei lõpetata. Kalm ütles, et ta pidas peaminister Kubiliusest lugu. “Selline pragmaatiline lähenemine. Ta on majandusinseneri haridusega, ettevõtteid toetav. On raske uskuda, et  praegune vaade sealt kaob,” rääkis Kalm.
  Kui pööre peaks liiga vasakule minema, on Kalmu sõnul oodata maksutõuse. “Kahjuks ka rohkem populismi,” lisas ta.
  “Kubilius on seal ellu viinud jõulisi reforme ja kulude kärpeid. Osa elanikkonnast on see viinud muidugi ka stressi,” nentis Kalm. “Peab olema väga efektiivne ja kulutundlik ning kui see fookus kaob, siis see on kogu ühiskonnale väga ohtlik,” rääkis Kalm.
  Parempoolsed riigifirmadelegi sobivam.  Eesti Posti logistikadivisjoni juht Ansi Arumeel ütles, et nemad jälgivad Leedu parlamendivalimisi hoolikalt, sest ettevõte ostis tänavu sealse kullerfirma. “Leedu on meie jaoks oluline turg, seal on meie kõige suurem tütarettevõte,” ütles Arumeel. “Me ei oska öelda, kuidas Tööpartei võimule tulek meid täpselt mõjutab, kuid parempoolne süsteem on olnud selgelt ettevõtlusele sobivam.”
  “Esialgu me jälgime mängu ja midagi seal veel muutma ei hakka. Ega me ei teagi ju veel, mis seal täpselt muutuma hakkab,” rääkis Arumeel. Tema sõnul on Eesti Post huvitatud eelkõige sellest, et riigis oleks keskkond euroopalik ja lihtne ning majandus areneks ja kasvaks.
   
  Kommentaar
  Astmeline maks saab uue impulsi
  Ramunas Kontrimas, Leedu news2bizi ajakirjanikLeedu valmised on liikunud koos kahe vasakpoolse opositsiooniparteiga, kelleks on Tööpartei ja sotsiaaldemokraadid, selgelt vasakule. Vasak leer veel tuleviku majandusest rääkida ei taha, kuid võimalus on, et astmeline maksustamine saab uue impulsi, kuigi vasakpoolsed parteid on  lubanud järskudest maksumuudatustest hoiduda. Valimiskampaania ajal ei olnud puudust lubadustest tõsta palku ja pensione, kuigi ükski võidupartei ei suutnud mõistlikult seletada, kust raha võetakse. Ka sotsiaaldemokraadid ütlesid, et uurivad tuumaenergia projekti ning selle mõju majandusele.Valimiste pilt võib siiski pärast teist ringi muutuda.
   
  Taust
  Peaministri erakond kolmas
  Esialgsetel andmetel juhib Leedu valimisi Tööpartei enam kui 20% häältega.Endise rahandusministri juhitavad sotsiaaldemokraadid on kogunud üle 18%,peaminister Andrius Kubiliuse erakond Kristlikud Demokraadid on saanud ligi 15%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andrus Tamm: Narvas aitaksid luua töökohti ainult heanaaberlikud suhted
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ainult Dow Jones suutis nädalat alustada tõusuga
USA peamistest indeksitest vedas end üles poole ainult Dow, samas kui tehnoloogiasektor tiris allapoole nii Nasdaqi kui ka S&P 500 indeksit, vahendab Reuters.
USA peamistest indeksitest vedas end üles poole ainult Dow, samas kui tehnoloogiasektor tiris allapoole nii Nasdaqi kui ka S&P 500 indeksit, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: ärikinnisvara trendidest ja IT-sektori tööjõuprobleemidest
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
Sõõrumaa vaidlushimulisest Oliver Kruudast: nimetan seda sadomasoks
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.