Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ülemiste keskuse raju arendus

    Plaanide järgi saab Ülemiste keskusest suurim kaubanduskeskus Tallinnas. Massiivse investeeringu suurus on  30 miljonit eurot.

    “Ei saa salata – eks me natuke oma laiendusplaani ajastasime selleks, et vastu astuda konkureerivatele arendustele, mida püütakse tuua,” selgitas Ülemiste Center OÜ juhatuse esimees Guido Pärnits keskuse laienemisplaane.
    Pärnitsa sõnul oli arendusele mõeldud juba tükk aega, kuid konkurentide tegevus andis tõuke kiiremaid ja konkreetsemaid samme astuda.
    Ta peab silmas Merkole kuuluva E.L.L. Kinnisvara arendatavat suurt keskust Lasnamäel ning Pro Kapitali plaane Peterburi tee alguse keskusega. Kui need kõik teoks saaks, tähendaks see, et Lasnamäel oleks korraga kolm suurt keskust ja tugev konkurentsisurve.
    “Ükski neist ehitama ei ole hakanud, aga nad juba müüvad end. Turul toimub midagi,” sõnas Pärnits.
    Kaupmeestele tuleb valikuvõimalusi juurde. Ülemiste keskuse suurarendus Pro Kapitali ettevõtte juhatuse esimehe Allan Remmelkoore sõnul ei kõiguta. “See on ju tore. Kõik taolised arendused toovad juurde töökohti ja majanduslikku aktiivsust,” kommenteeris ta. “Järgenevatel aastatel läheb siin jaekaubanduses päris huvitavaks. Ma loodan küll, et tarbijad saavad juurde toredaid ja hästi planeeritud, mõnusat atmosfääri pakkuvaid uusi ostukohti. Ma näen seda positiivselt.”
    Remmelkoore sõnul ei ole tõik, et Ülemiste keskus soovib laiendada, talle uudis. Samuti ei näe ta sellel mõju kaubapindade rendihindadele.
    “Iga üürnik, iga kaupmees peab otsustama, millisesse projekti ta usub. Millesse ta usub rohkem, millesse vähem. Millised kogemused on tal ühe või teise arendajaga olnud,” lausus Remmelkoor. “Ei saa kindlasti öelda, et mingi projekti lisandumine või ärakukkumine võimalikku üürihinda kohe mingil moel mõjutab.”
    Viru Keskuse ASi juht Ants Vasar ennustab samas Lasnamäe keskustele teravat konkurentsi, mis mõjutab tulevikus sinna piirkonda rajatavate keskuste rendihindu. Samuti võib Ülemiste keskuse laiendus tema sõnul mõjutada kesklinna ümbruses olevate keskuste rendipindade hindu, ent siiski mitte kesklinnas asuva keskuse omi.
    Ülemiste keskuse laiendamine on midagi, mille järgi on Pärnitsa sõnul pikka aega vajadust tuntud. Keskusel on olnud ruumipuudus, suurtele tegijatele pole olnud väga suuri pindu anda. Arendusega see muutub ning leping on alla kirjutatud juba H&Miga. Läbirääkimised käivad veel nii mõnegi teise brändiga, ent enne lepingu allkirjastamist Ülemiste keskus konkreetseid nimesid avaldada ei soovi.
    Pärnits: Ülemistest saab kiire arengu piirkond. “Ülemiste keskus on perekeskus, saame täiustada end täiuslikkuseni, pannes juurde laste mängualad, tuua sisse meelelahutust, teha sellest hoopis mastaapsem asi, kui praegu on,” loetles Pärnits.
    Ta tõi arenduse põhjuseks ka selle, et Ülemiste keskus on kaubanduses tegutsejatest kõige vanem. Seega on vaja keskusele värskust juurde anda. Niisiis ei kuulu plaani ainuüksi keskuse laiendus, vaid kogu olemasoleva keskuse sisedisaini muutmine.
    “Kogu Ülemiste piirkond, kuhu kuuluvad lennujaam, Ülemiste City, uus valmiv Tartu maantee viadukt, on lähemal 50 aastal Tallinna kõige kiiremini arenev piirkond. Kindlasti on siin turumaterjali. Ma pean silmas ka tulevikku – räägitakse bussi- ja raudteeterminalist, mis üle raudtee tuleks. Siin läheb elu edasi.”
    Viru keskuse juht Ants Vasar leiab, et uutele keskustele on ruumi küll. “Tarbimine kasvab väga kindlas mahus. 2011. aastal kasvas jaekaubandus 300 miljoni euro võrra. Kui niimoodi võtta, siis jaguks turgu 2–3 korralikule keskusele,” rääkis ta.
    Samas peavad Vasara sõnul ilmselt halvemates asukohtades ja mitte eriti tänapäevased kaubanduskeskused uksi sulgema hakkama.
    “See on kõik elav liikumine. Mingil hetkel, kui need kolm valmis saavad – Ülemiste, E.L.L ja Pro Kapital –, siis võib probleeme tulla küll,” leidis Vasar.
    Äripäev proovis kommentaari saada ka Rocca al Mare Kaubanduskeskuse ASi juhatuse esimehelt ning Kristiine Keskuse OÜ juhatuse liikmelt Mati Popsilt, kuid kahjuks ei olnud Pops kättesaadav.
    Ülemiste piirkonnal suur tulevik
    “Ülemiste piirkond on praegu ja tõenäoliselt ka lähima kümne aasta jooksul Tallinna üks peamine arengupiirkond,” ütles Colliersi investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno. “Lennujaam, rekonstrueeritav Ülemiste ristmik, kaubanduskeskuste areng, Ülemiste City jätkuv areng, planeeritav ühistransporditerminal – kõik see võib õnnestumise korral kujundada Tallinna kesklinna kõrvale tugeva omaette tõmbekeskuse.”Kui praegused investeeringud kaubanduskeskustesse valmivad, siis Tinno hinnangul mõjutab see eelkõige väiksemaid, nõrgema üürnike kooslusega keskusi. “Suuremate keskuste, näiteks Pro Kapitali planeeritava keskuse ja Ülemiste keskuse vahel võib kujuneda ka sünergia, millest kokkuvõttes võidavad mõlemad. Samas on selge, et iga uus keskus peab pakkuma midagi uut, ka kontseptuaalselt, vastasel juhul on neile edu prognoosimine kaheldav,” lisas ta.Tinno sõnul loodab nende ettevõte, et laiendused ja uued keskused meelitavad ligi ka ­uusi kaubamärke, sest järjekordset koopiat juba olemasolevatest keskustest pole mõttekas teha. “Tundub, et tarbijatele hakkavad vaikselt kangastuma ajad, kui me käisime kõik sarnastes Marati dressides, Klementi mantlites, Tartu botastes või Kommunaari kingades rõõmsalt ringi. Tarbija tahab vaheldust ning kohalik kaupmees ei taha üürnikuna iseendaga võistelda,” selgitas ta.Tinno leidis, et keskustesse kinode ja mitmesuguste atraktsioonide rajamine on samuti mõistlik idee. “On omamoodi absurdne, et Tallinna moodsad kinod paiknevad vaid kesklinnas, kuhu pääsemine ja kus olemine on kujunemas järjest komplitseeritumaks ja kallimaks. Võib uskuda, et tarbijale lähemal olles, sh lisandväärtust pakkudes, on ka edu garanteeritud.”
    Colliers peab tõenäoliseks, et laienemise võtmes jälgitakse pingsalt Pro Kapitali plaane naabruses ning laiendus võib realiseeruda etapilisena.
     
    Ülevaade
    Keskus paisub kahekordseks
    Ülemiste Keskuse laienduse ehitus kestab märtsist 2013 maini 2014. Hange kuulutatakse välja hilissügisel.Praegu on keskusel pinda 47 000 ruutmeetrit, sellele lisandub 53 300 ruutmeetrit. Kokku saab kaubanduspinnaks üle 100 000 ruutmeetri – 78 000 ruutmeetrit keskust (rendipinnad pluss muud pinnad) ja 22 000ruutmeetrine parkimismaja.Uude keskusesse tuleb 210 poodi.Investeeringu suurus on 30 miljonit eurot.
     
    Tasub teada
    Omanikusuhe viib Norra äripereni
    Ülemiste keskuse omanik ja arendaja on Norra päritolu rahvusvaheline ettevõte Linstow, mis haldab ja arendab ärikinnisvara peale Norra ka Baltimaades, Venemaal, Portugalis ja Rootsis.Eestis kuuluvad neile peale Ülemiste Keskuse ka Radisson Blu Hotel Olümpia ja Park Inn Central Tallinn, Lätis kuus kaubanduskeskust ning hotellide grupp.Linstow kuulub omakorda Norra suurele investeerimisfirmale Awilhelmsen AS. Ettevõte on Oslo börsil, osa sellest kuulub aga Norra tuntud Wilhelmsenide perekonnale.
    Allikas: Linstowi koduleht
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.