Indrek Kald • 17. oktoober 2012 kell 10:15

Ansip: sularaha pole vaja erakondadele annetada

Peaminister Andrus Ansipi sõnul pole vaja erakondadele teha annetusi sularahas.

"Ma ei saa aru ettepanekust piirata näiteks sularaha annetusi. Annetusi erakondadele ei ole üleüldse vaja sularahas teha. Minu meelest ei ole vaja piirata seda, mida pole vaja üldse teha," lisas ta.

Samas tasub Ansipi kinnitusel vähemalt diskuteerimist erakondade rahastamisel ettevõtetele seatud keeld. "Kui me võrdleme Euroopa riike omavahel, siis me näeme, et sellised riigid, kus erakondade rahastamine on ettevõtetel keelatud, on vähemuses, ja riike, kus ettevõtetele lubatakse erakondi rahastada on suures enamuses," märkis ta.

Peaministri ütlusel on seatud piiranguid annetuste suurusele. "Need piirangud teatud juhtudel on toiminud, aga palju on ka sellist praktikat, kus piirangutest on mööda hiilitud," sõnas ta. Ansip viitas Ameerika Ühendriikides tegutsevatele ühendustele, mis pole seotud ühegi kandidaadiga, kuid on suutelised koondama arvestatavat inim- ja rahalist ressurssi. "See ressurss võib toetada ühte kandidaati teatud tingimusel või pöörata selle kandidaadi vastu. Kohe tekib küsimus, kuidas neid sihtasutusi, mittetulundusühinguid, kes ei ole kandidaadiga seotud, edaspidi kontrollida," rääkis Ansip.

Erakonna esimehena tundub mulle, et valimiskulud on liiga suured, lisas ta. "Ja erakonna esimehena mulle tundub, et Reformierakond on valimiste eel olnud alati populaarsem, mitte alati, aga viimastel aegadel olnud populaarsem kui valimiste päeval, ja hämmastav, ka pärast valimisi on Reformierakond olnud populaarsem kui valimiste päeval," märkis Ansip. "Võiksin teha nüüd kergemeelse ettepaneku üleüldse valimiskampaaniatest loobuda, sest kindlasti see oleks Reformierakonnale kasulik ettepanek, et saada rohkem hääli," ütles ta.

Ansipi ütlusel on valimiskulude piiramine viinud eri riikides erinevate tulemusteni. "Viitan ühele konkreetsele artiklile, milles on väidetud, et eelmiste parlamendivalimiste ajal Leedus nende inimeste osatähtus, kes ei omanud selget poliitilist eelistust, oli suurem kui varasematel aastatel ja see konkreetne analüütik väitis, et see on põhjustatud sellest, et Leedus keelati enne eelmisi parlamendivalimisi tasulised raadio- ja telereklaamid, keskenduti ainult debattidele," selgitas ta.

"Kuna iga inimene ei ole huvitatud poliitilisest debatist sedavõrd, et ta suudaks tunnist või paaritunnist debatti jälgida, siis paljud inimesed ei kujundanudki omale mingisuguseid eelistusi. Nad ei samastunud mitte ühegi poliitilise jõuga ja seda samastumist ei tulnud ka pärast valimisi institutsioonidega, mis said mehitatud poliitiliste jõudude poolt," lisas Ansip.

Peaministrile esitasid riigikogu infotunnis küsimusi keskerakondlased Yana Toom ja Eldar Efendijev ning sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev.

Hetkel kuum