28. oktoober 2012 kell 21:00

Rohumaa: VKG ei jõua börsile enne 2020. aastat

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimehe Priit Rohumaa sõnul pole keemiakontserni börsiletoomist siiani arutatud. Kui see peaks kunagi juhtuma, siis kindlasti mitte enne 2020. aastat ehk aega, mil suuremad investeeringud on tehtud ning ettevõte on muutunud stabiilsemaks.

Kohtla-Järve külje all kahele tuhandele inimesele tööd andva keemiakontserni võimalike börsikavade üle on aegade jooksul mitu korda spekuleeritud.

Eelmisel nädalal Äripäevale keemiakontserni tutvustanud Rohumaa sõnul on VKG finantsvõimendus praegu piisavalt pingeline ning ettevõte peaks teenima iga aasta vähemalt 30 miljoni eurose puhaskasumi, et maksta tagasi laene ning realiseerida oma investeeringute kava.

2011. aastal ulatus VKG kasum 29,7 miljoni euroni. Aastaraamatu alusel oodatakse ka 2012. aastaks üle 200 miljoni eurose käibe juures umbes 30 miljoni eurost kasumit.

Selle aasta suurimad investeeringud kätkevad VKG-l endas Ojamaa põlevkivi kaevandust,  Ahtme soojustrassi ning  Petroter II õlitehase ehitust. Õige pea on plaanis alustada juba ka Petroter III tehase ehitust.

Kaugemates plaanides terendavad näiteks aga põlevkiviõli rafineerimistehas, mis kataks terve Eesti diislivajaduse, ja tsemenditehas, mille tootmismaht võiks olla võrdne umbes kolmekordse Eesti vajadusega.

VKG eesmärk on kasutada põlevkivi ära võimalikult efektiivselt alates põlevkivi kaevandamisest kuni peenkemikaalide turustamiseni.

Hetkel kuum