Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahvaaktsia Enel

  Paari nädala eest oli mul võimalus väisata Euroopa ühisturu 20. aastapäeva ürituste raames Roomat ja külastada ka Itaalia suurima aktsionäride arvuga börsifirma Eneli elektrijaama Rooma lähedal.

  Pärast slaidiprogrammi Enelist jagati Euroopa Liidu maade ajakirjanikele välja kiivrid ja helkurvestid, istusime bussi ja sõitsime Torrevaldaliga Nord Civitavecchiasse, kus asub üks maailma puhtaima tehnoloogiaga kivisöel põhinevaid elektrijaamu. Bussis viskasime nalja, et õhtune vahetus asub tööle.
  Huvitav kogemus oli seista söehoidlas koos 70 000 tonni kivisöega, mida merd pidi imporditakse Indoneesiast, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Colombiast, Venemaalt ja USAst. Söehoidlast lahkudes ei olnudki jalatsitallad mustad. Kivisüsi ei näe korrakski päikesevalgust, vaid laaditakse laevadelt kaetud konveierilintidele, kus see läheb söehoidlatesse ja sealt kõrge surve all ja kõrgel temperatuuril põletamisele.
  Tekkiv tuhk ja kips saadetakse laevadega mööda maailma laiali, näiteks üks laev ootas lastimist, et viia tuhk Norrasse, kus seda kasutatakse tsemendi tootmisel. Tekkiv soojus leiab rakendust basseinides kalakasvatamisel.
  “Ehk peaksime järgmisel külaskäigul pakkuma eineks meil kasvatatud kalast rooga,” viskas küsimuse õhku Brüsselist kohale lennanud Eneli lobitöötaja. “Kalakasvatus on meil muidugi firmast välja antud tegevus.”
  Väike osa suurest ärist. Kuid see 1980 MW võimusega elektrijaam on vaid väike osa Enelist, mis tegutseb 40 riigis. Kokku on ettevõttel üle 97 000 MW elektritootmise võimsusi ning ta müüb elektrit ja maagaasi umbes 61 miljonile tarbijale. Hispaanias kuulub ettevõttele 92 protsenti Endesast. Ida-Euroopas on ettevõttel Slovakkias 66protsendine osalus Slovenske Elektrarnas ning Venemaal enamusosalus OGK-5s ja vähemusosalus SeverEnergias.
  Enel läks Milano börsile 1999. aastal. Aktsia hinda vaadates ei ole pilt kuigi kena. Sellest hoolimata on ettevõttel jätkuvalt 1,4 miljonit aktsionäri. Aktsionäride arvu poolest on Enel Itaalia suurim börsiettevõte. Ettevõtte turuväärtus on 17 korda suurem kui kõigil Tallinna börsi ettevõtetel kokku. 27,2 miljardi eurose turuväärtusega on ettevõte Itaalias selle näitaja poolest suuruselt teine, jäädes maha vaid ENIst. Aktsia on suhtarvudelt atraktiivne – hinna-kasumi suhe on kaheksa, indikatiivne brutodividenditootlus üheksa protsenti. Ettevõte kuulutas tänavu välja uue dividendipoliitika, mille kohaselt makstakse dividendideks 40 protsenti kasumist ja dividendimakse tehakse üks kord aastas juunis. Varem maksis ettevõte dividendi kahel korral aastas.
  Riigi aktsiate müük ei ole aktuaalne. Eneli suurim aktsionär on 31 protsendiga Itaalia riik. Ei saa välistada, et riik võib oma osalust vähendada, et alandada riigi kõrget võlakoormust. Ometi ei tuleks sealt nii palju raha, et see oluliselt võlakoormat vähendaks.
  “Kontrollosalused ettevõtetes on riigi strateegilised varad ja rääkides Enelist või Enist, ei räägi me hetkel nende müügist, kuigi ma pean ütlema: ära kunagi ütle ei,” ütles Itaalia aserahandusminister Gianfranco Polillo 23. oktoobril CNBCile.
  Ettevõte laieneb ja tal on märkimisväärne võlakoormus, mis teeb mind veidi ettevaatlikuks selle dividenditootluse suhtes, arvestades, et Itaalia võlakirjade tootluse kasv peaks kaudselt suurendama ka Eneli laenukulusid. Ettevõte on vähem väärt kui tema bilansiline väärtus. Aktsia hinna/raamatupidamisväärtuse suhe oli 0,71. Analüütikud on Eneli aktsia suhtes eri meelt. Aktsia on saanud Bloombergi andmetel kaheksa ostusoovitust, 20 hoia-soovitust ja viis müügisoovitust. Aktsia keskmine 12 kuu hinnasiht on 3,21 eurot. Aktsia ise maksis eile 2,89 eurot.
  Eneli külastust toetas Euroopa Komisjon.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Amet hoiatab: käes on seakatku kõrgaeg Seakatk on tuvastatud juba kuuel metsseal
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Metalliäri omanike kasumi jaotamise vaidlus lõi pretsedendi
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.