• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahvaaktsia Enel

  Paari nädala eest oli mul võimalus väisata Euroopa ühisturu 20. aastapäeva ürituste raames Roomat ja külastada ka Itaalia suurima aktsionäride arvuga börsifirma Eneli elektrijaama Rooma lähedal.

  Pärast slaidiprogrammi Enelist jagati Euroopa Liidu maade ajakirjanikele välja kiivrid ja helkurvestid, istusime bussi ja sõitsime Torrevaldaliga Nord Civitavecchiasse, kus asub üks maailma puhtaima tehnoloogiaga kivisöel põhinevaid elektrijaamu. Bussis viskasime nalja, et õhtune vahetus asub tööle.
  Huvitav kogemus oli seista söehoidlas koos 70 000 tonni kivisöega, mida merd pidi imporditakse Indoneesiast, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Colombiast, Venemaalt ja USAst. Söehoidlast lahkudes ei olnudki jalatsitallad mustad. Kivisüsi ei näe korrakski päikesevalgust, vaid laaditakse laevadelt kaetud konveierilintidele, kus see läheb söehoidlatesse ja sealt kõrge surve all ja kõrgel temperatuuril põletamisele.
  Tekkiv tuhk ja kips saadetakse laevadega mööda maailma laiali, näiteks üks laev ootas lastimist, et viia tuhk Norrasse, kus seda kasutatakse tsemendi tootmisel. Tekkiv soojus leiab rakendust basseinides kalakasvatamisel.
  “Ehk peaksime järgmisel külaskäigul pakkuma eineks meil kasvatatud kalast rooga,” viskas küsimuse õhku Brüsselist kohale lennanud Eneli lobitöötaja. “Kalakasvatus on meil muidugi firmast välja antud tegevus.”
  Väike osa suurest ärist. Kuid see 1980 MW võimusega elektrijaam on vaid väike osa Enelist, mis tegutseb 40 riigis. Kokku on ettevõttel üle 97 000 MW elektritootmise võimsusi ning ta müüb elektrit ja maagaasi umbes 61 miljonile tarbijale. Hispaanias kuulub ettevõttele 92 protsenti Endesast. Ida-Euroopas on ettevõttel Slovakkias 66protsendine osalus Slovenske Elektrarnas ning Venemaal enamusosalus OGK-5s ja vähemusosalus SeverEnergias.
  Enel läks Milano börsile 1999. aastal. Aktsia hinda vaadates ei ole pilt kuigi kena. Sellest hoolimata on ettevõttel jätkuvalt 1,4 miljonit aktsionäri. Aktsionäride arvu poolest on Enel Itaalia suurim börsiettevõte. Ettevõtte turuväärtus on 17 korda suurem kui kõigil Tallinna börsi ettevõtetel kokku. 27,2 miljardi eurose turuväärtusega on ettevõte Itaalias selle näitaja poolest suuruselt teine, jäädes maha vaid ENIst. Aktsia on suhtarvudelt atraktiivne – hinna-kasumi suhe on kaheksa, indikatiivne brutodividenditootlus üheksa protsenti. Ettevõte kuulutas tänavu välja uue dividendipoliitika, mille kohaselt makstakse dividendideks 40 protsenti kasumist ja dividendimakse tehakse üks kord aastas juunis. Varem maksis ettevõte dividendi kahel korral aastas.
  Riigi aktsiate müük ei ole aktuaalne. Eneli suurim aktsionär on 31 protsendiga Itaalia riik. Ei saa välistada, et riik võib oma osalust vähendada, et alandada riigi kõrget võlakoormust. Ometi ei tuleks sealt nii palju raha, et see oluliselt võlakoormat vähendaks.
  “Kontrollosalused ettevõtetes on riigi strateegilised varad ja rääkides Enelist või Enist, ei räägi me hetkel nende müügist, kuigi ma pean ütlema: ära kunagi ütle ei,” ütles Itaalia aserahandusminister Gianfranco Polillo 23. oktoobril CNBCile.
  Ettevõte laieneb ja tal on märkimisväärne võlakoormus, mis teeb mind veidi ettevaatlikuks selle dividenditootluse suhtes, arvestades, et Itaalia võlakirjade tootluse kasv peaks kaudselt suurendama ka Eneli laenukulusid. Ettevõte on vähem väärt kui tema bilansiline väärtus. Aktsia hinna/raamatupidamisväärtuse suhe oli 0,71. Analüütikud on Eneli aktsia suhtes eri meelt. Aktsia on saanud Bloombergi andmetel kaheksa ostusoovitust, 20 hoia-soovitust ja viis müügisoovitust. Aktsia keskmine 12 kuu hinnasiht on 3,21 eurot. Aktsia ise maksis eile 2,89 eurot.
  Eneli külastust toetas Euroopa Komisjon.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.