Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Katusefirmast kasvas välja metallfassaadide tootja

    Mõttele luua oma ettevõte tuli Erko Karo omal ajal Soomes ehitust õppides. Ajal, mil meil võidutsesid kooperatiivid ning eestimaalased alles harjutasid ettevõtlust, mõlgutas Karo mõtteid firma loomisest väikeses Otepää linnas – õpingute lõppedes viis ettevõtlik mees oma unistuse teoks, praeguseks on Karo juhitud OÜ Metek oma valdkonna turuliidreid.

    Eelmise sajandi viimase kümnendi alguses, pärast nõukogude aja lõppu, alustasid paljud eestimaalased suure hasardiga oma ettevõtete loomist. Populaarseimad kaubaartiklid olid tol muudatusterohkel ajal Pingviini jäätis ning suhkruvatt.  Erko Karo oli 1990ndate alul lõpetamas metallieriala õpinguid Soomes. Väikest viisi tegi ta õpitaval erialal ka tööd ning sai selgemalt aimu, mida kujutab endast kapitalism ning ettevõtlus.
    “Eks toona olid need tööd siiski juhuslikku laadi, kuid sain üsna hea ettekujutuse ja teadmise, et mingis kitsa valdkonna endale nüanssideni selgekstegemine on üsna hea kapital tulevikuks. Sain aru, et tööga  ning sihikindlusega võib saavutada edu,” räägib Karo.
    Niisiis rajas ta aastal 1995 tuttavaga kahasse kodulinna Otepääle väikese ettevõtte,  mis alustas tegevust katuste parandustöödega. Ettevõte sai nimeks Plekitööde Keskus ning peagi koguti usaldust nii Otepääl kui ka sellest väljaspool.
    Toona ei valmistanud ettevõte veel otseselt midagi, plekkmaterjal osteti sisse ning tööd tehti praeguses mõistes võrdlemisi põlve otsas. Tööd oli palju, firma arenes jõudsalt ning aastal 2001 tekkis juba vajadus töötajate järele, soetati esimesed painutuspingid. Sealtpeale võis ettevõtte tegevust nimetada tootmiseks.  Tellimusi tuli juurde, tehtud tööd reklaamisid end ise üha edasi. “Tegelikult me reklaami teinud tõepoolest ei ole. Tunnistan, et töö on kogu aeg meid ise üles leidnud ning vajadust selle järele pole tundnud,” sõnab Karo tagasihoidlikult.
    Tõsi ta on – nii OÜ Metekist kui ka Erko Karost on meediakajastusi olnud vaid paaril-kolmel korral. Tagasihoidlikkus on kindlasti sõna, mis Karot iseloomustab – on ju tegelikkuses tegemist praeguses mõistes väga eduka ettevõtja  ning tubli juhiga. Märkimist väärib kindlasti ka asjaolu, et  Karo esitati mõni aasta tagasi ka aasta ettevõtja tiitli nominendiks.
    Otepää jäi kitsaks. Ettevõtte arenedes jäi väike Otepää ühel hetkel ettevõttele väikseks ning kuus aastat pärast loomist, aastal 2001, kolis Karo firma Harjumaale, Tabasallu. Asukoha valikul sai tema sõnul määravaks turg – peamised tellijad olid Harjumaalt ning Soomest ning puht logistiliselt oli see parim lahendus. “Kujunes nii, et ajapikku valmistasime üha enam fassaade, katuste osakaal kahanes samas pea olematuks. Praeguseks on kogu meie tähelepanu suunatud vaid teras- ja alumiiniumprofiilist ning klaasist fassaadide valmistamisele ning paigaldusele, see on meie kitsas  turunišš,  meie tee. Palju on ehitusettevõtteid, kes teevad n-ö kõike, meie valik oli algusest peale teha midagi väga kitsas valdkonnas väga hästi,” jätkab Karo.
    Alguses oli Meteki valduses Tabasalus vaid 1000 ruutmeetrit tootmispinda, praeguseks on see pea neli korda suurem ning novembris 2012 plaanitakse avada uus tootmisüksus suurusega 2000 ruutmeetrit.
    Uue tootmisüksuse ehitamisega on tegeletud sügisest 2011, uus üksus plaanitakse avada tänavu novembris.
    Lõviosa OÜ Metek toodetest läheb müügiks väljapoole Eestit – ekspordiks läheb üle poole ettevõtte toodangust, seda praeguseni vaid Soome. “Suurimad tellijad on sealsed suurimad peatöövõtufirmad. Pakume samas konkurentsi ka kahele suurimale sealsele ettevõttele, kes sarnaselt meile kitsalt fassaadide valmistamisele keskendunud.  Muid turge pole me vallutama kibelenud – tootmine ei jõuaks järele, kui mahud hüppeliselt suureneks. Meil puuduvad suuremad ambitsioonid, ega tohutu laienemine meid õnnelikumaks tee,” lausub Karo.
    Ta on seisukohal, et iga hinna eest laienemisel ei ole ka mõtet, pigem peaks oskama tunda rõõmu sellest, mida on saavutatud ning arenema piirini, millest jõud üle käib ja kuni tööst rõõmu tuntakse. “Meil on oma kitsas turunišš ning oma arengust ette tormamine pole meie eesmärk.”
    Müügimehi ettevõttes polegi. Tootmises on tööl 30 inimest, enamik neist käib tööl ühes vahetuses. “Samas on meil ka masinaid, mis töötavad kahes ja kolmeski vahetuses,” märgib Karo.
    Mõnevõrra üllatavana mõjub, et Metekis pole ainsatki müügimeest, puuduvad nii personalitöötaja kui ka logistik. “Selleks pole seni lihtsalt vajadust olnud. Kui ühe fassaadi valmimistsükkel vältab keskeltläbi pool aastat, siis meie ettevõtte profiili puhul võiks aktiivne müük üksnes segadust tekitada – me ei jõuaks tootmismahtudelt veel seda lubada.  Ning personalitööga saame seni ise hakkama, seda ei ole nii suures mahus, ka logistika haldamisega oleme seni ilma spetsiaalse ametikohata toime tulnud,”  räägib Karo. Ta lisab samas, et mahtude jätkuval kasvamisel ollakse ühel päeval fakti ees, et vaja on  lisajõudu.
    “Mingi aeg lihtsalt ei jõua seda kõike hallata. Näiteks kvaliteedijuhti hakkame lähiajal oma meeskonda otsima, kuna  soovime oma tooteid viia vastavusse ISO standarditega.” Ka usub Karo, et lähiaastatel seisab ettevõte silmitsi vajadusega suuremateks struktuurimuutusteks.
    Koostöö arhitektidega peab sujuma. Kogu Meteki arengu peamine suunaja ja käimatõmbaja on Karo sõnul tegelikult puhtalt vajadus. “Kui klient pöördub meie poole sooviga tellida näiteks kumeraid lagesid, oleme soetanud vastavaid seadmeid ja kliendi soovi siiski täitnud, ajapikku on selletaolisi tellimusi lisandunud ning praeguseks teeme neid töid juba mitmeid,” räägib ta.
    Karo on seisukohal, et ettevõte peabki arenema koos kliendiga, kliendi vajadus peaks suunama iga ettevõtte arengut.
    “Pakume tegelikult täislahendust, alustades projekteerimistöödest, lõpetades valminud fassaadi paigaldusega,” räägib Karo. Ta jätkab, et parima tulemuseni jõudmiseks on oluline teha tihedat koostööd arhitektidega, sest lõpptulemuses loeb ju kliendi rahulolu. Tootearendusega tegeletakse ettevõttes pidevalt, suhtlus inseneridega toimib vahetult.
    Tehnoloogia ning pidevad investeeringud sellesse on teema, millest ei saa mööda vaadata ükski tootmisettevõte. “Uuendame seadmete parki pidevalt, sellest pole pääsu. Arvan, et selles mõttes ei jää me konkurentidest sammugi maha,” tähendab Karo. Meteki tooraine pärineb euroliidu maadest, koostööd tehakse 3–4 suurema tarnijaga.
    Kokku annab Metek tööd pea sajale inimesele, Karo sõnul on meeskond püsinud stabiilne ning liikumist on üldjoontes vähe.
    “Kes tulnud, on enamasti ka pikemaks jäänud. Eks püüame oma inimesi ka hoida ja usun, et siin tuntakse end üldiselt hästi,”  jätkab muidu tagasihoidlik Karo uhkusega hääles.
    Vahetu suhtlemine ja vaba atmosfäär. Karo pooldab nii ettevõtte juhtimises kui ka inimsuhetes laiemalt avatust ning ausat lähenemist, eks see ole kindlasti ka põhjus, et inimesed end ettevõttes kindlalt tunnevad.
    Karo sõnul puudub ettevõttes keskastmejuhi tasand, tootmisjuhid on vaid tootmisüksustel. “Meil on välja kujunenud sedavõrd vaba atmosfäär, et ei tehta tasandilist vahet töötajate vahel. Kõik tootmistöötajad võivad oma murega rahulikult juhi jutule tulla, suhtleme jooksvalt pidevalt ning usun, et see on loomulik. Juht ei tohiks üheski ettevõttes olla keegi, keda kardetakse, see ei ole edasiviiv,” märgib ta.
    Karo sõnul kulub enamasti ligikaudu aasta, kuni uus inimene harjub organisatsiooniga. “Meie oleme suurema osa oma töötajaid koolitanud kohapeal,  nii on olnud võimalik ise omale spetsialiste välja arendada.
    Kodumaal teeb OÜ Metek Karo sõnul koostööd pea kõigi ehitusvaldkonna suuremate peatöövõtjatega.
    Kui uurin Erko Karolt konkurentide kohta, saan vastuseks, et tegelikult ei olegi Eestis päris sarnase profiiliga ettevõtet.
    “On sarnaseid, kuid täpselt samasugust mitte. Need, kes on, teevad fassaade enamasti koos üldehitusega, kitsalt fassaade valmistavad sarnaselt meiega seni teadaolevalt kaks ettevõtet Soomes,” räägib Karo.
    Metek on tähelepanuväärne veel selle poolest, et oma tootmishooned on firma rajanud täiesti oma jõududega. “Kõik töötajad on ühel või teisel viisil selles osalenud, kuid välist tööjõudu või muud abi pole me kasutanud,” sõnab Karo.
    Ettevõtte juhi sõnul elas Metek majanduskriisi üle inimesi koondamata. “Ega kerge olnud, langus oli väga selge, kuid koondama me ei pidanud,” lausub ta.
    Novembris avatava uue tootmisüksuse sisustamine võtab praegu suure osa ajast, kuid ollakse kenasti graafikus ning peagi jätkatakse senisest tugevama tuulega purjedes.
    Mis on mis
    OÜ Metek
    Asutatud: 1995, algusaastatel Plekitööde Keskuse nime all OtepäälPõhitegevusala: elamute ja mitteeluhoonete ehitusOmanik ja tegevjuht: Erko KaroTöötajaid: 55Käive 2011. aastal 10,45 mln eurot, kasv võrreldes aasta varasemaga 95% – 5,34 mln)Ekspordi osa kogukäibest 56% Kasum mullu 0,75 mln eurot, kasv võrreldes 2010. aastaga 0,4 mln eurot
    Tasub teada
    Tehtud hulk tuntud hoonete fassaaditöid
    Metek on valmistanud fassaadid Tallinna Ülikooli loomemajale, Tehnopolile, Soomes alumiiniumfassaadid YITi peakontorile Helsingis, Audi autokeskusele Vantaas, kivifassaadi Myllypuro haiglale Helsingis, klaasfassaadi Hyvinkää kaubakeskusele ning komposiitfassaadid Tammsaare ärikeskusele, Rotermanni keskusele, Sõpruse ärimajale ning Viikki keskkonnamajale Soomes.Eesti Arhitektide Liit omistas Meteki juhile Erko Karole 2011 parima ehitaja tiitli erilahendustega metallfassaadide oskusliku ehitamise ning vastutulelikkuse eest.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.