14. november 2012 kell 3:18

Uus ehitusmäärus kärbib bürokraatiat

Novembrist kehtima hakanud uus ehitusmäärus muudab Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Anu Hallik-Jürgensteini sõnul planeerimisprotsessi kiiremaks, lihtsamaks ja läbipaistvamaks.

Peale selle soovitakse määrusega saavutada planeeringute menetlemise suurem avatus, läbipaistvus, kiirus ja asjaajamise selgus.

"Uue ehitusmääruse rakendamine tagab planeeringute menetlemise aja lühenemise, mis on oluline ehitamisel, ja menetluse parem jälgitavuse, mis on oluline naabritele. Samuti planeeringute menetlemisel halduskoormuse vähenemise," rääkis Hallik-Jürgenstein. Ta lisas, et kui praegu on keskmise planeeringu pikkus umbes neli aastat, siis uue määruse abil peaks see aeg lühenema poole võrra. "Mõistlik aeg oleks kuskil kahe aasta ringis."

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ütles, et seni oli linnaplaneerimisel toimetatud nn buumireeglite kohaselt, sest eelmine määrus hakkas kehtima ligi kümme aastat tagasi, 2003. aastal ehk ehitusbuumile vahetult eelnenud ajal. See oli ka põhjus, miks olid muudatused vajalikud.

"Oleme jõudnud sellest mõttes euroopalikku arengustaadiumisse, et linn on eluliselt huvitatud, et areng üleüldse toimuks Tallinnas. Selleks, et arendajad siin toimetaksid, et siia investeeritaks ja midagi ehitataks, peab protsessi üle vaatama," märkis Mänd.

Loe kolmest olulisemast muutusest tänasest Äripäeva rubriigist Ehitus.

Autor: Kadri Põlendik, Rivo Sarapik

Hetkel kuum