Rainer Saad • 15. november 2012 kell 7:35

Föderaalreserv võib alustada uue võlakirjade programmiga

Ameerika Föderaalreserv võib järgmise aasta alguses alustada uue võlakirjade ostmise programmiga, vihjab eile avaldatud keskpanga oktoobri protokoll, vahendas BBC.

Mitmed Föderaalreservi ametnikud andsid eile avaldatud protokollis märku, et tahavad detsembris lõppevale võlakirjaprogrammile „Operation Twist” asendust. Twisti eesmärgiks on olnud müüa lühiajalisi võlakirju ning osta pikemaajalisi võlakirju, millega Föderaalreserv on tõstnud võlakirjade hindu ning surunud alla võlakirjade tootluseid või intressimäärasid. Sellel on olnud mõju aga pikaajalistele intressimääradele, mida pakuvad pangad ja hüpoteegifirmad.

Eelmise aasta septembris alustatud Twistiga kulutab Föderaalreserv 267 miljardit dollarit (210 miljardit eurot) kuni selle aasta lõpuni.

Föderaalreservil on praegu käigus kolmas võlakirjade ostmise programm (QE3), millega alustati selle aasta septembris. Programmi käigus ostab Ameerika keskpank hüpoteegiga tagatud võlakirju 40 miljardi dollari (31 miljardi euro) eest kuus.

Oktoobri protokollist selgub, et Föderaalreservi Föderaalne Avatud Turu Komitee (FOMC) kordas enda lubadust jätta intressimäärad kuni 2015. aastani nulli lähedale.

Hetkel kuum