Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas majanduslangus lükkab viimaks loovuse liikvele?

  Majandushuvilise disainerina ja väikefirma omanikuna olen jälginud hirmu ja huviga Soome majanduses toimuvat.

  Hetkel on uudised koondamistest pea igapäevased ja lõppu neile ei näi tulevat. Kui rohkem süveneda, siis koondamisuudised puudutavad lisaks Nokiale ja tema alltöövõtjatele peamiselt tootvat kaadrit.
  Kohati ei ole küsimus selles, et firmal läheks halvasti, vaid et unistatakse hoopis suuremast võidust. Näiteks OP Pohjola soovib reorganiseerida 6500 töötajat ja koondada neist 700, kuna 493 miljoni euro suurune kasum ei olnud piisav.Wärtsilä tegevdirektori Stefan Damlini sõnul on tulevikuväljavaated küll head, aga siiski plaanitakse lühiajalist sundpuhkust 790 töötajale, kuna probleeme tekitavad suured ja ebaühtlaselt laekuvad tellimused.Lisaks on võimalik, et ettevõtjad kasutavad tekkinud meediamüra tülikatest töötajatest vabanemiseks, kuna mitmed firmad on koondanud üksikuid töötajaid. Soome Ettevõtjate Liidu andmetel on Soomes praegu 262 000 ettevõtet ja ligi 74 000 ettevõtjat on üle 55aastased. Lähema kümne aasta jooksul loodab pensioniootel ettevõtjatest 28 000 firma müümisele ja 20 000 arvab, et tegevus lõpetatakse püsivalt. Suur osa pensionile kippujatest on valmis pärast müüki uut omanikku nõuga aitama.Kujutan ette, et ettevõtlikud eestlased leiavad kindlasti oma koha Soome turul, kuna ettevõtjaks hakkamisest unistatakse siin vähem kui Euroopas keskmiselt. Näen juba vaimusilmas, kuidas eestlased ekspordivad Soome meeldiva teenindusega restorane ja kohvikuid. Praegu on iga kümnes restoran Helsingis müüa, kuna hiilgeaegadel sõlmitud rendilepingud on ettevõtjatele liiga kallid ja alkoholi müük väheneb.Soome statistikaameti andmetel oli augustis töötuid 7,3 ja septembris 7,1 protsenti. Vabu töökohti oli 6000 vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Enim tööpakkumisi oli müügi-, teenindus- ja tervishoiu alal.
  Tööstuses on kohati keerulisem olukord. Ega olegi ju võimalik toota kalli tööjõuga riikides tooteid, mis osaleksid hinnavõistlusel idast pärit massitoodanguga, vaid ongi käes aeg kasutada seda kurikuulsat loomemajandust. Design ROI tänavusele küsitlusele vastanud Soome ettevõtetest 47% protsenti  usub, et nad saavad hakkama ilma disainita, ja 23% arvab, et disain ei sobigi nende ettevõttele.Uuringud siiski näitavad, et disaini kasutamine ettevõtte strateegias ja protsessides suurendab tublisti käivet ja eksporti võrreldes ettevõtetega, kes ei investeeri disaini üldse või kasutavad seda ainult toote välimuse parandamiseks.
  Ka Nokia langus algas sellest, et strateegia puudus ja heal tasemel tehnoloogia jäigi kasutajale sobivasse vormi pakkimata. Ja kuigi Nokia on ka praegu tehniliselt parim, on kaotatud mainet väga raske taastada. Strateegia tähtsusest räägib ka see huvitav detail, et Nokia disainimeeskonnas oli hiilgeaegadel umbes 300 disainerit ja Apple’il 16. Soome on tehnoloogiale orienteeritud maa, ka tekstiilitööstuses keskendutakse tehniliste tekstiilide ja turvajalatsite tootmisele, selmet kaasa haarata ka disain.Inspiratsiooni otsides peab vaatama ikka läände, nagu vanasti. Näiteks Rootsi, kus on Hennes & Mauritz, Lindex, Tiger of Sweden, Acne ja palju muid. Kirsi Lille uurimus moetööstuse kasutamata võimalustest tõdeb, et väikseid disainiala ettevõtteid ei osata Soomes ühiskonna tasandil hinnata, kuna ei mõisteta nendes peituvat ekspordi- ja kasvupotentsiaali.Soome edulugusid rasketööstuses esindavad näiteks Kemppi, Kone, Rocla, Konecranes, aga nende edukuse põhjuseid meedias kahjuks ei analüüsita.
  Hoolimata muret tekitavatest tulevikuväljavaadetest praegu soovijatele Soomes tööd leidub. Aga võib juhtuda, et tuleb vahetada elukohta, ametit või mõlemat. Tööstuses, ehituses ja ka teeninduses ennustatakse suurt langust ja tellimusi ei laeku praegu piisavalt. Samas, 11% ehitusettevõtetest, 14% teenindusettevõtetest ja 3% tööstusettevõtetest koges sügisel tööjõu puudust.Raske aeg pakub võimaluse oma tegevus kriitilise pilguga üle vaadata ja võrrelda ennast oma ala ja ka teiste alade tippudega. Mida meil on õppida näiteks Duudsonitelt, Roviolt, Genelecilt, Soome kuulsalt haridussüsteemilt, Linuxilt, Martti Ahtisaarilt või Sofi Oksanenilt?
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.