• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mille üle Äripäev sel nädalal rõõmustas ja kurvastas?

  Äripäeva toimetus koostas sel nädalal toimunu kohta nimekirja plussidest ja miinustest – mis meid enim rõõmustasid või kurvastasid.

  PLUSSID
  Majanduse üllatusnumbrid. Majandus kasvas III kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 3,4%, mis oli ka analüütikutele ootamatu näitaja ja paneb neid nüüd aastaprognoose ümber vaatama. Peale selle kukkus töötuse määr samas kvartalis 9,7 protsendile. Alla 10% oli töötuse määr viimati 2008. aastal.
  Finantsinspektsioon näitab hambaid. Varem pigem tagaplaanile hoidunud finantsasutuste järelevalve on hakanud võtma julgemalt sõna ja seisukohti: paar nädalat tagasi kritiseeriti Arco Vara uue juhi valikut, nüüd võeti seisukoht, et Krediidipangas tuumikosalust osta sooviva Šveitsi ettevõtte raha päritolu pole selge.
  Reformi ja Äripäeva kohtuasi lõppes. Kohtuvaidlust ettekäändeks tuues on jätnud Reformierakond vastamata peaministripartei valimiskampaania korraldamist ja rahastamist puudutanud küsimustele. Keit Pentus-Rosimannus teatas üleeile mitu korda, et Reformierakond soovib olla avatud. Võime sellest järeldada, et nüüd peaksid need vastused lõpuks laekuma.
  MIINUSED:
  Virtuaalne kauplemine valuuta ja väärismetallidega on Eestis ja suures osas Euroopa Liidus reguleerimata. Selles äris paneb oma raha mängu ainuüksi Eestis sadu, ehk isegi tuhandeid inimesi, ent finantsinspektsiooni käed on hullutavaid marginaale tõotavate valuutamaaklerite ohjeldamisel lühikesed.
  Jälle skeemitajad platsis. Alles hiljuti mõisteti üks ettevõte süüdi selles, et nad poolvägisi ettevõtjaid oma kliendiks tegid, nüüd on platsis uus samasugune tegelane, infokataloog 118finder. Võiks ju öelda, et turg tühja kohta ei salli, aga siinkohal ei saa ju rääkida mingist nõudlusest.
  Kurb nädal lennunduses. SAS kõlgub pankroti äärel ning nädalavahetusel peaks selguma, kas ametiühingud lepivad suurte kärbetega. Eesti valitsus on siiani välistanud meie lennufirma pankroti, kuid nüüd mööndakse, et see stsenaarium on võimalik. Peale selle kaotas Eesti traagilises lennuõnnetuses ühe oma kogenuma piloodi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Börs: USA aktsiaturud lõpetasid nädala väikse tõusuga
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid nädala viimase päeva väikse tõusuga, vaatamata sellele, et Euroopa turud olid Evergrandega seotud mure tõttu järsult odavnemas, vahendab Reuters.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.