Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tooli börsifirmad üllatasid

  Reedel avaldasid oma kvartalitulemused Toomas Tooli suurosalusega kaks börsiettevõtet, mõlemad näitasid eelmiste kvartalitega võrreldes oma teist palet. Tool on Silvanos otse ja Baltplasti osaluse kaudu suurim aktsionär 21,5%ga ja Arco Varas kolmas aktsionär 16,4%ga.

  Arco Vara suutis eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kahjumist välja tulla, teenides tagasihoidliku kasumi. Arco Vara uus juht Tarmo Sild lubas kvartalitulemusi Äripäevale kommenteerida, kuid ei olnud seda lehe trükkimineku ajaks teinud.
  Silvano käive jäi ootustele alla. Pikalt börsifirmade pailapse rollis olnud ehk paari viimase aasta jooksul häid tulemusi näidanud Silvano Fashion Group suutis küll kolmandas kvartalis käivet veidi kasvatada, kuid kasv on hoo maha võtnud ning tulemused jäid alla ka analüütikute ootustele. Silvano aktsia langes tulemuste peale koguni 7,1%, tasemeni 3,00 eurot, see tähendas väärtpaberi jaoks halvemuselt teist börsipäevaga alates 2010. aasta oktoobrist.
  Silvano käive oli kolmandas kvartalis 32,4 miljonit eurot, mis on mulluse sama ajaga võrreldes 6,8% suurem. Ärikasum oli 4,8 miljonit ning see on aastataguse ajaga võrreldes 60,8% vähenenud.
  LHV ootas Silvanolt aga veidi suuremat, 35,2 miljoni eurost käivet ning seejuures 5 miljonit ­eurot kasumit. Swedbanki ootused olid samuti kõrgemad: 35,11 miljoni eurose käibe juures oodati 4,88 miljoni eurost kasumit. LHV on soovitanud Silvano aktsiat osta ja Swedbank tugevalt osta.
  Analüütikud pettunud, kuid äraootavad. Leedu panga Finasta analüütik Tadas Povilauskas ütles, et nad on veidi pettunud Silvano kolmanda kvartali tulemuses just käibe kasvu aeglustumise tõttu. “Teise kvartali tugeva 18,5protsendise aastase kasvu järel ootasime, et kolmandas kvartalis tuleb vähemalt 10protsendine kasv, kuid seda ei juhtunud ja nägime pessimistlikumat stsenaariumi,” lausus ta.
  Evli Baltic Researchi analüütik Joonas Joost leidis samuti, et Silvano kolmanda kvartali tulemused jäid oluliselt nende ootustele alla. “Käibe kasv jäi mõneti oodatust nõrgemaks peamiselt Valgevenes. Kõige suurem negatiivne üllatus oli brutomarginaal, mis jäi tuntavalt alla isegi Silvano ajaloolisele tasemele, rääkimata devalveerimiste järgsetest tasemetest,” rääkis ta.
  Evli Baltic Research langetas hinnasihi 2,90 eurole ja soovituse “vähenda” peale.
  Silvanosse on investeerinud mitmed Trigon Funds ASi fondid. Ettevõtte juhatuse esimees Mehis Raud ütles, et pärast kolmanda kvartali tulemusi tuleks ettevõtte õiglast väärtust või hinnasihti mõnevõrra ilmselt kärpida, ent endiselt on tegemist hea ettevõttega atraktiivses sektoris.
  “Isegi kui varasemaga võrreldes tunduvalt madalam brutomarginaal jääb püsima, on ettevõte endiselt tugevalt kasumlik ja neil jääb pärast investeeringuid raha üle ka dividendideks,” põhjendas Raud. Ta lisas, et samuti on ettevõtte bilanss äärmiselt tugev.
  Raua sõnul kahandas puhaskasumit ka ühekordsest suurem tulumaksu tasumine, sest vaba raha kanti üle Valgevenest Eestisse. Selle võrra tuleks tema hinnangul puhaskasumit korrigeerida.
  Suurim mõjutaja hüperinflatsioon. Silvano Fas­hion Group kirjutas aruandes, et ka äsja möödunud kolme kuuga pole majandusolukord nende põhiturgudel oluliselt muutunud ja see aitab kaasa äri järjepidevale kasvule. Ettevõte tõi välja, et grupi kolmanda kvartali müüginäitajad ületasid nii 2010. kui ka 2011. aasta võrreldavaid andmeid.
  Suurem osa Silvano tootmisest on Valgevenes ja seal toimuv mõjutas ka tulemusi. Nimelt kui varasemates kvartalites oli Valgevenes toimunud valuuta devalveerimine mõjutanud positiivselt ettevõtte kulusid, siis nüüd Silvano enda hinnangul mõju vähenes. Seda seoses sellega, et kulutused tööjõule, kommunaalteenustele ning mõningal määral ka Valgevenest hangitud materjalidele kasvasid. Peamine negatiivne mõju oli aga hüperinflatsioonil – viimase üheksa kuu inflatsioonimäär on rohkem kui 16%.
  Arco käive kukkus
  Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartali 1,7 miljoni ­eurose puhaskahjumiga teenis Arco Vara tänavu 200 000 eurot puhaskasumit. Samas käive vähenes 37,2% ehk 4,9 miljonile eurole, teatas ettevõte börsile.LHV ootas sootuks teistsuguseid tulemusi: 100 000 ­eurot kasumit ning 7,7 miljoni ­eurost käivet.Arenduse üksuse ärikasum püsis mullusel ehk 0,4 miljoni eurosel tasemel. Teenindusdivisjon jõudis nullkasumist 0,6 miljoni euroni. Ehitusdivisjoni kahjum vähenes 1,4 miljonilt eurolt 0,1 miljonile eurole.Ettevõte märkis vahearuandes, et ehitusdivisjonis on ehituslepingute sõlmimine tagasihoidlik, samas kui teenindusdivisjon kasvab. See väljendub järgmistes arvudes: vahendustehingute arv on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 6% kasvanud ning hindamisaktide arv 8%. Samal ajal on maaklerite arv suurenenud 1% ja hindajate arv 31%.Arco Vara on tööjõudu koomale tõmmanud. Kvartaliga vähenes töötajate arv 13 inimese võrra Eestis ning viie inimese võrra nii Lätis kui ka Bulgaarias. Muutus on veel suurem, kui võrrelda eelmise aasta septembri lõpuga, kui Arco Varas töötas 147 töötajat, nüüd vaid 103.Ettevõte teatas vahearuandes, et edasipidi keskendutakse olemasolevate ressursside efektiivsemale kasutamisele ja juhtimisstruktuuri lihtsustamisele.
  Tasub teada
  Silvanol fookuses frantsiis
  Ettevõtte teatel avati tänavu juunis 500. Milavitsa frantsiisikauplus ning kvartali lõpuks ulatus Silvano enda juhitavate ning frantsiisipoodide koguarv 555ni. Silvanol on nüüd frantsiisipartnereid enam kui 20 riigis, sealhulgas Milavitsa ja Lauma Lingerie tootemargi all tegutsevad kauplused.“Nagu eelmiselgi aastal, jääb jaemüügis kontserni tähelepanu keskpunkti frantsiisipartnerite edendamine ja toetamine, millele lisandub kontsernile kuuluva jaemüügistruktuuri arendamine,” oli aruandes kirjas.
 • Hetkel kuum
Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.