Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti rikaste tabelis 75 uustulnukat

    Tänavuse Äripäeva Rikaste TOP 500 edetabeli 75 uut tulijat iseloomustab pikaaegne, kannatlik ja sihikindel tegutsemine kitsas ärisektoris.

    Nii on Eesti 500 rikkama hulgas esmakordselt ka tööstuskemikaalide käitlemise ja müügiga tegeleva firma ASi Ingle kuus omanikku: Aleksandr Utkin, Vjatšeslav Spirin, Aare Leinberg, Žygimantas Jonušis, Vilius Milcius ja Rolandas Zvicevicius. Mehed alustasid eelmisel aastal rahvusvahelise kontserni Ingmar Groupi rajamist, mille tuntuim ettevõtte ongi 1993. aastast Raplamaal Ingliste külas desinfitseerimisvahendeid tootev ettevõte Ingle.
    “Kõik on algusjärgus, midagi ei taha veel hõisata – see on ikkagi meie esimene kogemus sellist gruppi moodustada ja käivitada. Õppida on veel oi-oi-oi kui palju,” tõdes Ingmar Group ASi üks omanikest Aare Leinberg. Ta asus Äripäeva septembri lõpus ilmunud eriväljaandes Rikaste TOP 500 491. kohal. Äripäev hindas tema vara väärtuseks 4,7 miljonit eurot.
    Meie konkurendid on ülemaailmsed suurettevõtted, kellel on igal turul oma ettevõte. Püüame samuti selles suunas liikuda, et ka meil oleks igas riigis konkreetne ettevõte, rääkis Leinberg.
    Ingle  on viimaste aastate jooksul järsult käivet kasvatanud. Kui 2010. aastal oli ettevõtte müügitulu 29,5 miljonit eurot, siis 2011. aastal juba 44,2 miljonit eurot. Suurem osa ehk üle 80% müügi­tulust teenib ettevõte välisturgudel, neist tähtsaimad on Leedu ja Venemaa.  “Tööd tegime — ei oskagi midagi muud öelda. Selle tulemuse on saavutanud kogu kollektiiv, mitte üksnes juhatuse esimees,” põhjendas Leinberg käibe kiiret kasvu.
    Edetabelis  265. kohta hoidev Anti Puusepp müüb metsatehnikat.  Ta on eduka Palmse Mehaanikakoda OÜ juht ja omanik. “Tänu mõnele õigele otsusele ja järjekindlalt kvaliteedile panustamisele on meil palju lojaalseid kliente. Tegime oma otsused juba ammu, tõus on toimunud pikkamööda,” kommenteeris Puusepp oma ettevõtte edu ja tõusmist selle aasta 500 rikkama Eesti inimese sekka.
    Oluliseks käiguks pidas Puusepp Palmse Mehaanikakoja oma kaubamärgi “PALMS” loomist. “Kuna tegelesime ka ise tootearendusega, siis otsustasime, et teeme seda juba oma kaubamärgi alt,” rääkis Puusepp.
    Edu  on kindlustanud ka asjaolu, et ettevõte on kasvanud enda teenitu arvel ja vältinud kasvu laenuraha toel. Lisaks on firma järjekindalt panustanud töötajatesse ning jälginud, et nende töötingimused oleks inimväärsed ja palgad konkurentsivõimelised. “See on aidanud hoida meeskonda motiveerituna ja takistada kaadri voolavust,” märkis Puusepp.
    Oma nišis hoiab ettevõte Euroopas turuliidri kohta. 94 protsenti Palmse Mehaanikakoja müügitulust tuleb ekspordist, põhiturud on Austria, Saksamaa ja Poola.
    Puusepa hinnangul müüvad nende tooted end ise ning kõik edasimüüjad on Eesti ettevõtte omapäi üles leidnud. “Nii on tekkinud  kontaktid ja kujunenud üle-euroopaline maaletootjate võrgustik. Edu võti peitubki selles, et meie toodang müüb hästi mitmes erinevas riigis,” lausus Puusepp, ent märkis olulise edutegurina ära ka koduturu, kus ettevõte on samuti turuliider.
    Palmse Mehaanikakoja kasvu toetab veel taastuvenergia osatähtsuse suurenemine Euroopas, sest üha rohkem üritatakse metsast peenpuitu ja jäätmeid kätte saada.
    Toimunud on kvalitatiivne muutus. Kui 2007. aastal müüs ettevõte aastas 1500 masinat, siis mullu valmistati neid 1650. “2007. aastal oli meil valmis 1500 tõstukit,  kuid ligi 500 neist oli tehtud private labeli ehk mitte meie enda brändi alt. Eelmisel aastal valmistasime1650 tõstukit, millest peaaegu kõik kandsid nime PALMS.
    Vahepeal on ka meie sortiment oluliselt laienenud ja tooted muutunud kvaliteetsemaks. Tükiarv ei ole tõesti eriti suurenenud, ent kasvanud on käive ja suurenenud lisaväärtus. Muutus pole niivõrd kvantitatiivne kui eelkõige kvalitatiivne,” selgitas Puusepp.
    Edetabel
    Enim uusi tulijaid kaubandusärist
    Sügisel ilmunud Äripäeva rikaste TOP 500 uustulnukad ja tegevusvaldkond. Kohta edetabelis, vara väärtust ja ettevõtja täpsemat tutvustust on võimalik lugeda Äripäeva eriväljaandest Rikaste TOP 500  Mirje Põld, ehitusAive Kukk, ehitusToomas Tromp, ehitusAndres Suurküla, ehitusSulev Saar, ehitusTiit Kõnd, ehitusTiit Veeberi pärijad, energeetikaHenry Kallas, finantsKaido Saarma, IT ja sideVladimir Funtikov, IT ja sideAnatoli Tibajev, IT ja sideBoris Boguslavski, IT ja sideIgor Goleništšev, kaubandusDmitri Novgorodtsev, kaubandusAndres Kiil, kaubandusRaul Voit, kaubandusVadim Butovtšenko, kaubandusTerje Aru, kaubandusSergejs Buko, kaubandusVictor Savtchouk, kaubandusTarmo Rooteman, kaubandusVeljo Toodo, kaubandusInna Daniljuk, kaubandusNikolai Galaganov, kaubandusVassili Galaganov, kaubandusMihails Vainselbaums, kaubandusEddy Lainurm, kaubandusIlmar Tennokese, kaubandusAlgis Vaišnoras, kaubandusRolandas Zvicevicius, kaubandusŽygimantas Jonušis, kaubandusVilius Milcius, kaubandusAren Põder, kaubandusIndrek Lindsaar, kaubandusMaksim Ermolaev, kaubandusAare Leinberg, kaubandusAleksandr Utkin, kaubandusVjatšeslav Spirin, kaubandusOleg Belokrõlov, kaubandusPriit Kessa, kaubandusVladimir Maslov, kinnisvaraGuido Pärnits, kinnisvaraMargus Kangur, kinnisvaraIndrek Toome, kinnisvaraKarin Nurmetalo, logistikaTarmo Nurmetalo, logistikaAnts Ratas, logistikaTõnis Pohla, logistikaAndres Vahi, logistikaLeif-Göran Bertil Fors, põllu- ja metsamajandusMargus Meimer, põllu- ja metsamajandusIndrek Sepp, teenindusTiit Arro, teenindusAigar Urva, teenindusEva Hanschmidt, transportHarri Hanschmidt, transportJaan Meikup, tööstusAnti Puusepp, tööstusAleksandr Maljugin, tööstusAin Antons, tööstusAnnes Koppel, tööstusEnn Kinnas, tööstusGert Jugala, tööstusPeedo Pihlak, tööstusJohn Ross, tööstusJüri Rand, tööstusVillu Värv, tööstusBert Sild, tööstusJarmo Juntunen, tööstusJaak Pählapuu, tööstusKadri Vanaselja, valdusMadis Vanaselja, valdusTõnis Vanaselja, valdusRaul Raudsepp, valdusPriit Raudsepp, valdus
    Üks küsimus
    Kuidas suhtute Äripäeva rikaste edetabelisse?
    Aare Leinberg, Ingmar Group ASi üks omanikestTahaks kusagile ära kaduda ning end ära peita. Kui oled edev, siis on muidugi ilus ja uhke tabelis ära mainitud saada. Näiteks pärast maakondade edukamate ettevõtete edetabeli avalikustamist ei tundunud kuidagi, et meil oleks paremini või halvemini läinud. Ometigi saime palju telefonikõnesid, kus anti ettepanekuid, kuhu võiksime oma rikkust paigutada  –  ­see on negatiivne pool. Olen kaastundlik inimene ja tahaks kõiki aidata, aga tervet maailma ei suuda aidata.
    Anti Puusepp, Palmse Mehaanikakoda OÜ juhatuse liige ja omanikArvan, et töökaaslased hakkavad tabeli pärast minu kallal norima. Äripäev meil käib, rikaste edetabel on samuti kätte sattunud. Varasematel aastatel olen ikka vaadanud, kas ka mõni sõber tabelisse mahtus.
    Tasub teada
    Äripäeva rikaste edetabel
    2001. aastast alates koostab Äripäev Eesti Rikaste TOP 500.Selle aasta edetabel avaldati septembri lõpus eraldi väljaandena, mille Äripäeva tellijad said tasuta.Need, kes ei ole Äripäeva tellijad, saavad Rikaste TOP 500 ajakirja osta üksikmüügist.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.