Raivo Sormunen • 26. november 2012 kell 7:47

Egiptuses oli börsikrahh

Kasvanud poliitilise ebastabiilsuse tõttu langes eile Egiptuse börs 9,6%, tasemeni 4917,73 punkti. Tegemist oli suurima päevase langusega pärast 2011. aasta jaanuaris toimunud kriisi, mil tagandati võimult pikaaegne autokraatlik president Hosni Mubarak.

Sel aastal maailmas ühes paremini edenenud aktsiaturu (+36% võrreldes aasta algusega) kollapsi taga on Egiptuse president Mohamed Morsi neljapäeval avaldatud põhiseaduslik dekreet, mis suurendab ta poliitilist mõjujõudu ja lubab osa seadusi võtta vastu ainuisikuliselt.

Dekreedi tõttu on opositsioon hakanud Morsit süüdistama diktatuuri poole liikumises ning korraldab protestiaktsioone.

Lisaks aktsiaturule langes eile viimase aasta kiireimas tempos USA dollari vastu Egiptuse nael (6,1073 naelani dollari kohta) ning ka riigi võlakirjade intressimäär tõusis viimase pooleteist kuu kõrgeima tasemeni, ulatudes üheksa kuu pikkuste paberite puhul 13,19 protsendini.

Kriisi lahendamise nimel kohtus Morsi eile teist järjestikust päeva oma nõunikega ning ütles sellele järgnenud pressiteates, et tegemist oli ajutise dekreediga ning president kaasab kõiki poliitilise pooli demokraatliku dialoogi, et jõuda ühiste arusaamadeni uue väljatöötava põhiseaduse osas.

Hetkel kuum