Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toomas jahtis Tallinki aktsiat

  Investor Toomas ostis novembris kahel korral 6000 Tallinki aktsiat. Tallinki viimati avaldatud kvartalitulemus oli väga tugev.

  Ettevõte on finantsmõõdikute poolest seisus, mis lubaks tuleval aastal maksta dividende. Siin on aga suur aga, kuna praegu kulub Tallinki vaba raha pangalaenude teenindamisele. Et dividende maksta, peaks ettevõte selle pankadega läbi rääkima, et suhtarvud paigast ei läheks, kuna sellest sõltub laenude riskimarginaal.
  Tallinki turuväärtus läbis ka verstaposti tähendusega 500 miljoni euro piiri, mis võib aidata aktsial välismaistele investoritele paremini silma jääda. Ka on Tallinna börs aasta algusest europõhise tootluse poolest maailmas 11. kohal, mis võiks ka meie turule tähelepanu tõmmata. Sellegipoolest ei ole Tallinki taevas pilvitu.
  Kogu isu Tallinki aktsiast ei ole Toomas veel täis. Tallinki osakaal portfellis oli novembri lõpus 4,6 protsenti.
  Suurem turuväärtus paneb pildile. Meie inimestele on Tallink suurettevõte. Tallinna börsi suurim, kui vaadata turuväärtust. Võttes seda nüüd näiteks Soome mätta otsast, siis Helsingi börsil aktsiaid ettevõtete turuväärtuse järel ritta seades oleks Tallink alles 53. kohal. Tallinki 506,71 miljoni eurosest turuväärtusest on Soomes suurem 596,35 miljoni euroga Vacon ja Tallinki järel tuleks 478,99 miljoni eurose turuväärtusega Raisio. Kui juba mehaaniliselt turuväärtuse järgi otsides oleks Soomes väiksuse tõttu keeruline pildile saada, mis siis rääkida veel kaugemal olevate investorite tähelepanu köitmisest.
  Nii kummaline, kui see ka väikeinvestori vaatenurgast võttes ei ole, võib aktsia kõrge hind (seeläbi suurem turuväärtus) olla institutsionaalsele investorile isuäratavam kui madal hind (ja väiksem turuväärtus). Väikeinvestor on rõõmus, ostes osa 200 miljoni eurose turuväärtusega ettevõttest. Suurinvestor aga ei märka ettevõtet ka veel 400 miljoni eurose turuväärtuse juures, kui tal on juhtumisi aktsiate üheks valikukriteeriumiks ettevõtte minimaalne turuväärtus, millega määratletakse ära aktsiate ring, kuhu investeeritakse – proffide slängis siis investeerimisuniversum. Kui ettevõte on väärt 500 miljonit või miljard eurot, siis võib fondijuhil tekkida küsimus – mis asi see on. Ka on tõenäolisem, et mida suurema turuväärtusega on ettevõte, seda rohkem erinevate investeerimismajade analüütikuid katab ettevõtet analüüsidega.
  Toomas hakkas suurendama aktsiate osakaalu. Kui oktoober möödus uniselt (portfell kasvas 0,08 protsenti, 196 555,88 eurole) ja aktsiate osakaal oli 53,7 protsenti portfellist, siis novembris muutus Toomas aktiivsemaks.
  Kuu lõpuks kasvas aktsiate osakaal portfellis 58 protsendile. Vasekaevandaja Southern Copper maksis heldelt dividendi ja ka teised ettevõtted tegid dividendi ja kapitali väljamakseid, mis viis aktsiate osakaalu novembri keskpaiku kõigest 52 protsendile.
  Osalt aktsiate tõusu tagajärjel ja ka novembris toimunud kahe Tallinki aktsiate ostutehingu tagajärjel on aktsiate osakaal taas suurem. Päev enne kuu lõppu ületas portfelli väärtus taas 200 000 euro taseme, viimati oli portfell seal augustis. Kõigi aegade tipust on portfell 3,9 protsendi kaugusel. Novembris kasvas portfell kuuga 1,34 protsenti, 199 197,67 eurole.
  Suurim Vopak. Portfelli suurim aktsiapositsioon oli jätkuvalt Hollandi kemikaalide ja kütuste ladustajal Royal Vopakil (8,6 protsenti portfellist). Pettumuse valmistas Apple’i ja Microsofti aktsiate langus. Võib tekkida küsimus, miks portfellis oleva kahe vasekaevandaja aktsiad vastassuundades liikusid. KGHMi aktsia oli novembris portfelli suurim tõusja, kosudes zlottides 11,13 protsenti. Southern Copperi aktsia langes 4,72 protsenti (USA dollarites). Southern tegi märkimisväärse dividendi väljamakse. Head meelt tegi Burberry tõus, mis oli veel oktoobris kahjumis, kuid novembris sai tabelis ette plussmärgi.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Külm kaup püsib tänavu endiselt kuum: jäätisetootja tegi mais rekordkäibe
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Puhkajad leidsid telgivaia maasse lükates lennukipommi
Eile pärastlõunal said demineerijad väljakutse Ida-Virumaale Alutaguse valda Rannapungerja külla, kus puhkajad leidsid telgivaia maasse lükates lõhkekehasarnase metallist eseme.
Eile pärastlõunal said demineerijad väljakutse Ida-Virumaale Alutaguse valda Rannapungerja külla, kus puhkajad leidsid telgivaia maasse lükates lõhkekehasarnase metallist eseme.