Kadri Jakobson • 13. detsember 2012 kell 3:07

Ma ei tea laenust midagi

Rain Rosimannus väidab, et ei tea Autorollo sularaha laenulepingutest midagi. Ometi kanti need firma raamatupidamisse ajal, kui firmat nõustas Rosimannuse appi kutsutud advokaat Siim Roode.

Järgneb täispikk intervjuu Rain Rosimannusega:

Avalikuks tulnud info viitab, et olite Autorolllo OÜ tegevusega kursis ning andsite selle juhtidele juhtnööre.Näiteks olete 3. mail 2010 andnud raamatupidajale korralduse: "Igor Petrushihin, Andrus Loite, Aivar Voolmaa ja Villi Leemet said kõik 5000 krooni suuruse palgakande täna."28. aprill 2010 olete kirjutanud raamatupidajale: "Teile võib kirjutada või helistada Erkki Kibbermann, kellele palun anda igakülgset abi firma rahaasjadest ülevaate saamiseks."10. mail 2010 olete Janos Sillamaale ja Siim Roodele kirjutanud: "Kõik olulised dokumendid paki kastidesse, ebaoluline viska minema. Millised on üürilepingu lõpetamise tingimused?"Lisaks on Siim Roode meilivahetuses toonitanud, et kasutada tuleb reply nuppu ning kõik kirjad peavad käima läbi Teie ja Teie abikaasa.

Ma ei ole Autorollo OÜ majandustegevusega rohkem kursis kui saab kursis olla inimene, kelle abikaasa isa on ettevõtte osanik ja juhatuse liige, kes on oma tegevusega seoses vähesel määral abi vajanud ja palunud.

Olen 2010 aprillis abikaasa isa palvel leidnud ettevõttele nõustaja ja aidanud ettevõtte juhatuse teise liikmega omavahel kontakte ja infot vahetada. Ma pole kunagi olnud ettevõtte juhatuse ega nõukogu liige ega omanik ega otsustanud firmas mingeid tehinguid. Süüdistustel ja laimul, mis minu ja abikaasa kohta on viimasel ajal meedias avaldatud, ei ole mingit alust. Oleme saanud ajakirjanduselt lahmivat kriitikat selle eest, et oleme oma lähedast raskel ajal aidanud. Inimlikus plaanis on sellist asja võimatu mõista.

Püüdke korraks unustada nende isikute huvid, kes minu abikaasalt ja minult üritavad alusetult midagi välja pressida ja lugege seda lauset ("Igor Petrushihin, Andrus Loite, Aivar Voolmaa ja Villi Leemet said kõik 5000 krooni suuruse palgakande täna."-toim.) seejärel uuesti. See ei ole korraldus. Selles edastatakse info toimunud fakti kohta.

Nagu öeldud, ma abistasin oma abikaasa isa. Edastasin tema palvel raamatupidajale e-kirjaga info, et ta aitaks Erkki Kibbermannil saada ettevõtte seisust täit pilti. Isa palvel palusin hoolitseda, et kõik olulised dokumendid oleksid ka võimaliku kontorist väljakolimise korral kindlalt säilitatud.

Abikaasa isa palus meil teda haiglas oleku ajal ettevõtte asjadega kursis hoida. Ja seda me tegime.

Kui Väino Pentus müüs firma 26. aprillil Siim Roodele kuuluvale Roode&Partnerid, siis miks Te tegelesite võõra firmaga? Miks e-kirjavahetus pidi läbi käima nii Teie kui ka Teie abikaasa meiliaadressi?

Väino Pentus jäi juhatuse liikmeks ka pärast firma müüki ja on seda siiamaani. Väino palus aidata ja seda ma tegin. Äriühingut juhtima pole mind palutud ja äriühingu tegevust ma juhtinud ei ole. Mina ei ole teinud ja ma pole saanudki teha äriühingu käekäiku mõjutavaid otsuseid.

Miks Te jagasite eelpool olevaid korraldusi Autorollo OÜ raamatupidajale ja juhile?

Ma pole kunagi olnud Autorollo OÜ osanikuks, juhtorgani liikmeks ega muul viisil isikuks, kellel olnuks õigus ja võimalus anda kellelegi mingeid korraldusi. Ettevõtte tegevuse eest vastutab juhatus. Olen aidanud abikaasa isa, et hoida teda ettevõtte asjadega kursis, kui ta abi vajas.

Leppisite 30. aprillil 2010 Siim Roode ja Keit Pentusega kokku, et esmaspäeval otsustate koos, kelle all autod tööle panna ja 11. mai kirjas organiseerite Saku AB kaudu autodele tööd. Miks Te osalesite Autorollo vara puudutavates otsustes?

Taaskord – olen üksnes aidanud abikaasa isa, kes on Autorollo OÜ juhatuse liige ja kes teatud perioodil ei saanud ise olla vahetult kursis ettevõtte asjadega. Väino oli kogu Autorollo kümneaastase ajaloo jooksul see inimene, kes tõi firmasse peamised lepingud ja jagas tööd autojuhtidele. Ta alustas selle firmaga nii, et oli ise autojuht ja tema esimene mure oli ka haigeks jäädes, et autojuhtidel oleks töö.

2010. aasta kanti Autorollo raamatupidamisprogrammi sularahalaenud: 2 mln krooni Venemaa kodanikule Roman Moiseevile ja miljon krooni Hillar Taltsi ettevõttele Est Trade Group, mis on täna likvideerimisel. Roman Moiseev on Pihkva elanik,  kes ütles, et pole seda raha saanud. Kuidas Te seda selgitate?

Ma ei tea nende laenude asjaoludest midagi.

Millist abi Te Erkki Kibbermannilt tellisite?

Kui õigesti mäletan, aitas Erkki Kibbermann Siim Roodel firmast adekvaatset pilti saada. Minu mäletamist mööda tekkis Roodel kahtlus, et Väino Pentuse pikaajaline äripartner Tiit Pohl on Väinole firmat müües firma väärtuse üles bluffinud ja Roode tahtis seda kontrollida. Ettevõtte ostuks võetud hiigellaen oli Roode arvates firma raskuste peamisi põhjuseid.

Kas Te tegelesite isiklikult Autorollot puudutava Swedbanki laenuga?

Olin abikaasa isa palvel kaasas tema esimesel kohtumisel Swedbanki esindajaga. Laenuvõtmise võimekuse hindamise ja laenuandmisega tegeles Swedbank.

Kas Te tegelesite isiklikult Kredexi käendusega?

Ma ei mäleta mingist Kredexi käendusest midagi. Kas see polnud tollal pangapoolne standardne nõue laenu saamisel paljudele ettevõtetele? 

Hetkel kuum