Ken Rohelaan • 17. detsember 2012 kell 18:33

Draghi: EKP võib päästa euroala

Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi hinnangul aitavad panga poliitika ja juhtimisreformid soodustada majanduslikku toibumist järgmise aasta teises pooles.

Draghi ütles täna Brüsselis, et juulis antud lubadus euro iga hinna eest säilitada ja luua ühtne pangandusjärelevalve, on parandanud arvamust finantsturgudel. Draghi sõnul on järgmise aasta üheks prioriteediks luua ühine kriisilahendusmehhanism, et lõpuni viia Euroopa pangandusliit.

Draghi sõnul jääb rahanduspoliitika pangandusjärelevalvest sõltumatuks, kui Euroopa Keskpank võtab üle pankade järelevalvaja rolli.

Eelmisel nädalal seadsid Euroopa Liidu rahandusministrid tähtajaks 2014. aasta märtsi ehk 12 kuud pärast juriidilise raamistiku plaanitavat valmimist. Finantsteenuste voliniku Michel Barnieri sõnul peaksid umbes 200 panka automaatselt kvalifitseeruma Euroopa Keskpanga otsese järelevalve alla.

Draghi kannustas Euroopa seadusandjaid looma ühist kriisilahendusmehhanismi üheainsa järelevaataja kõrvale. "Kriisilahendusmehhanismi eesmärk on tegeleda mittetoimivate pankadega meetmete kaudu, mis sisaldavad panga tegevuse kontrollitud lõpetamist, kindlustades samal ajal finantssüsteemi stabiilsuse," ütles Draghi.

Hetkel kuum