Rainer Saad • 21. detsember 2012 kell 20:18

Poliitiline jagelus langetas USA börse

USA aktsiaindeksid lõpetasid nädala viimase kauplemispäeva 1% madalamal, kuna tagasilöök fiskaalkuristiku kõneluste osas on tõstatanud hirme, et kokkuleppele ei jõuta enne aasta lõppu.

Dow Jones: 13191    -121    -0,91%Nasdaq: 3021    -29    -0,96%S&P 500: 1430   -14    -0,95%

Kongressi esindajatekoja spiiker Boehner ütles tänasel pressikonverentsil, et „plaan b” hääletuse läbikukkumine ei olnud loodetud tulemus. Vabariiklaste „plaan b” näeb ette järgmise aasta alguses automaatse maksutõusu ja kulukärbete ära hoidmist.

„Kui president ja kongress ei astu vajalikke samme, tõusevad maksud kõikidel ameeriklastel,” ütles Boehner.

Valge Maja ütles, et töötab koos kongressige, et vältida fiskaalkuristikku. President Obama ütles, usub kiire kokkuleppe saavutamist.

Kui poliitikud ei jõua kokkuleppele aasta lõpuks, on risk, et 600 miljardi dollari suurune maksutõus ja kulukärped viivad USA tagasi majanduslangusse.

Research in Motioni aktsia kukkus 22 protsenti, kuna BlackBerry nutitelefonide tootja kaotas kolmanda kvartali jooksul esimest korda firma ajaloos liitujaid. Micron kaotas majandusaasta esimese kvartaliga 27 senti aktsia kohta, mis on seitse senti rohkem kui analüütikud olid oodanud. Kiibitootja kannatas majandusebakindluse ja arvutituru madalseisu tõttu. Microni aktsia langes 7%. Nike’i kasum aktsia kohta oli 14 senti üle ootuste. Täna tõusis sporditoodete valmistaja aktsia üle 6 protsendi. Red hat teatas kolmanda kvartali kasumiks 29 senti aktsia kohta, aktsia tõusis 4,5%.

Hetkel kuum