Ave Lepik • 28. detsember 2012 kell 10:48

Firmade laenuportfell sai novembris kiirema kasvu

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingu kogumaht suurenes novembris 54 miljoni euro võrra. Kuu lõpus ulatus laenu- ja liisinguportfell 14,7 miljardi euroni, olles aastaga kasvanud 1,9%.

"Selle aasta kevadel hoogustus laenukasv ja see on jätkunud eeskätt ettevõtete aktiivsema laenamise tõttu. Novembri lõpuks kiirenes ettevõtetele väljastatud laenude aastakasv 5,8%ni," kommenteeris Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

Tema sõnul suurendasid ettevõtete novembri laenukäivet üksikud suured tehingud, mille tulemusena said ettevõtted novembris pikaajalisi laene ja liisinguid kokku 217 miljoni euro väärtuses ehk ligi viiendiku võrra rohkem kui käesoleva aasta teises pooles keskmiselt. Pikaajalistest laenudest märkimisväärne osa (27%) suundus transpordisektorisse ja nendega rahastati peamiselt üksikuid suuri tehinguid.

Uute eluasemelaenude maht oli 22% mullusest suurem. "Kuu jooksul väljastatud eluasemelaenude maht on alates maist olnud üsna stabiilne ning ulatus ka novembris 56 miljoni euroni," ütles Kask. "Mõõduka laenuaktiivsuse taustal on ka eluasemelaenude portfell taas tagasihoidlikult suurenema hakanud, ehkki aastavõrdluses püsib kasvutempo veel negatiivne."

Euribori alanedes jätkus ka laenuintressimäärade langus. Novembris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär alanes viimase aastakümne madalaimale, 2,5% tasemele. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär langes 3,1%le.

"Probleemlaenud vähenesid jätkuvalt kiires tempos. Nagu oktoobriski, kahanesid viivislaenud peamiselt lootusetuks hinnatud laenude bilansist välja arvamise tõttu. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal laenuportfellis alanes kuu jooksul 3,8%lt 3,5%ni," ütles Kask.

Kase sõnul püsis hoiuste aastakasv 9,2% tasemel:  kuu jooksul suurenesid Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiused 63 miljoni euro võrra 8,5 miljardi euroni. Valdava osa hoiuste novembrikuisest kasvust andsid majapidamised.

 

Hetkel kuum