Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kes on pistiseafääri tundmatu Kristina?

  Läti viimaste aastate suurimasse pistiseafääri on segatud lisaks Eesti Energia äripartner Alstomile ka mitu siinset ettevõtet ja Eestiga seotud isikut.

  Pistiseskandaali võtmetegelane on Alstomi kunagine Balti suuna juht Andrejs Livanovics, kes osaliselt pesi raha Eesti firmade kaudu. Üks skeemis osalenud ettevõte on Eestis registreeritud OÜ Kenmore, mille on 2004. asutanud Argos ja Kersti Krachtile kuulunud Kenmore Invest, ent omanikuks ja juhatuse liikmeks on 2005. aastast Livanovics. Ettevõte vahendas konsultatsiooniteenuste sildi all pistiseraha.
  Kenmore kõrval on pistiseskeemiga seotud ka OÜ Insegar - 2006. aastal asutatud ettevõtte juht oli kuni eelmise aasta lõpuni Argos Kracht. Firma tegevusalaks on energeetikaalased teenused Lätis ja seda kontrollis tegelikult Livanovics.
  Livanovicsit seob Eestiga veel üks huvitav nüanss. Nimelt avaldas Läti ajakirjandusportaal eelmisel kevadel terve rea KNABi poolt pealtkuulatud Livanovicsi telefonivestluste helilinte.
  Ühel salvestisel võtab Livanovicsiga ühendust keegi Kristina Tallinnast, et arutada lepingu sõlmimise üksikasju Küprosel. Lindid ajakirjandusse lekitanud KNABi töötaja mõni aeg hiljem vallandatakse, aga kes on Livanvovicsiga heas vene keeles suhelnud Kristina, ei ole selge. Pole ka selge, kas Kristina suhtles Livanovicsiga Läti energiafirma juhtide pistiseskeemi tõttu või oli selle suhtluse põhjus mõnes teises Alstomi suurprojektis.
  Kuigi Alstom oli edukas ka Eestis, siis avalikest andmetest ei ilmne, et Livanovics oleks Lätiga sarnast pistisskeemi kasutanud ka Alstomi huvides Eestis ehituskonkursside võitmiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.