Väinu Rozental • 12. veebruar 2013 kell 15:43

Ligi: õigeaegsed struktuurireformid toetavad majanduskasvu

Tänasel ELi rahandusministrite kokkusaamisel Brüsselis räägiti Euroopa majandusolukorrast ning fiskaal- ja majanduspoliitika tulevikusuundadest.

Euroopa Liidu majandus- ja rahandusministrite nõukogu Ecofin kiitis heaks järeldused majanduskasvu analüüsi kohta. Ministrid kinnitasid ka makrotasakaalustamatuse aruanded, kus Euroopa Komisjon on leidnud, et 14 liikmesriigis võib olla ohtlikke majandusarenguid või nende ilminguid. Probleemsete riikide kohta avalikustatakse märtsikuus süvaraportid.

Mõlemad raportid on osa ELi majanduspoliitika koordineerimisest ja ühtlasi eeltöö detailsematele reformisoovitustele, edastas rahandusministeerium. „Õigeaegsed struktuurireformid toetavad majanduskasvu ja aitavad vältida tuleviku kriise,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Ecofinil arutati ka fiskaalse jätkusuutlikkuse raporti aruannet. Iga kolme aasta tagant tehtav raport keskendus seekord demograafiliste arengutega seotud kuludele ja julgustas liikmesriike reformima ebaefektiivseid sotsiaalsüsteeme. Eesti kohta on pikaajalise jätkusuutlikkuse riske hinnatakse madalaks.

Rahandusministrid kinnitasid Euroopa Liidu põhisõnumid 20 suurema tööstusriigi (G20) rahandusministrite ja keskpanga juhtide kohtumisteks Moskvas. Vastu võeti ka ELi üldeelarve suunised 2014. aastaks ja 2011. aasta eelarve täitmise aruanne.

Eilsel eurogrupi ministrite kohtumisel arutati Kreeka ja Küprose olukorda. Euroala ministrid arutasid taas ka Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM) pankade otserekapitaliseerimist, mille võimaluste ja tingimuste kohta langetatakse otsus selle aasta keskel.

Hetkel kuum